Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy tengerré váltak az utcák, a földalattiba is betört a víz

2021. július 26., hétfő 21:13 | aznap frissítve

Miközben idehaza a forróság készít ki mindenkit, Európában még mindig árvizek pusztítanak. Londonra vasárnap zúdult heves felhőszakadás, tengerré varázsolva a brit főváros utcáit.

Legutóbb Kínából érkeztek olyan felvételek, amiken a metrók szinte hajókká váltak, most a londoni földalattiba is hasonlóképpen betört a víz. 

Szlovákiában is villámárvizeket okoztak a kiadós felhőszakadások, egész éjjel villámok csapkodtak, több tízezret regisztráltak belőlük. Az Időkép határközeli kamerái is rögzítették a félelmetes égi jelenséget. 

Szlovák Hidrometeorológiai Intézet beszámolója  szerint a legtöbb csapadék az ország északnyugati részén, Trencsén és Máriatölgyes környékén hullott. Bélapataka (Valaská Bela) állomáson  5 óra leforgása alatt 104 milliméter, míg a közeli Zsoltnál (Zliechov) hajnali 4-ig 110 milliméter csapadék hullott le. Ennek hatására több környékbeli patak és folyó kilépett medréből, ami jelentős károkat okozott a térségben. 

Az Időkép műholdas térképén jól látszik, ahogy a viharok gyakorlatilag körüljárják Magyarországot. Az európai viharelőjelző szolgálat (ESTOFEX) az Adria északi részére és Észak-Ausztriára 3-as fokozatú riasztást adott ki a nagy méretű jéggel, felhőszakadással és szélviharral kísért szupercellás zivataroknak kedvező időjárási feltételek miatt. Az Időkép szerint nem kizárt, hogy az este folyamán Ausztria felől egy-egy intenzívebb zivatar besodródik Magyarországra, legnagyobb eséllyel a Kisalföldre. 

Rovatok