Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ kőkonzervatív

2021. július 26., hétfő 05:38

A magyar közösség a legkonzervatívabb Romániában – legalábbis azon része, amelyet a közvélemény-kutatók RMDSZ-szavazóként azonosítanak. Ez az Avangarde közvélemény-kutató által július 9. és 19. között készített felmérésből derült ki. A 903 fős mintán végzett felmérés hibahatára 3,2 százalék.

Összességében a válaszadók 45 százaléka mondta azt, hogy konzervatív, 32 százalék progresszívnak mondta magát, 19 százalék nem tudta meghatározni az álláspontját, 4 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni - idézi a felmérést a foter.ro

A lap hangsúlyozza, hogy a magyarok kőkonzervatívok:

az RMDSZ szavazótáborának elsöprő többsége, 95 százaléka határozta meg magát így, és csupán 5 százalék mondta magát progresszívnak. 

Érdekes, hogy a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD) szavazóbázisának többsége sem progresszívként határozza meg önmagát: csupán 12 százalék az arányuk, míg 68 százalék konzervatívnak mondta magát, 20 százalék pedig máshogy.

A Nemzeti Liberális Pártban (PNL) a legkiegyensúlyozottabbak az arányok: szavazótáboruk 49 százaléka mondta azt, hogy konzervatív, 45 százalék azt, hogy progresszív, 6 százalék pedig azt, hogy egyik sem.

Rovatok