Index Vakbarát Hírportál

Letiltották Navalnij honlapját az orosz hatóságok

2021. július 26., hétfő 18:30

Az orosz internetfelügyelet (Roszkomnadzor) blokkolta Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus honlapját (navalny.com) és további 48 olyan honlapot, amelyet vele kapcsolatban álló emberek vagy szervezetek tartanak fent – írja az MTI.

A Roszkomnadzor hétfőtől blokkolja a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványához (FBK), valamint a jogutódjának számító Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványához (FZPG), illetve a Navalnij-törzsek nevű mozgalomhoz köthető oldalakat. Tájékoztatásuk szerint a főügyészség kérésére korlátozták a honlapok elérését, az ügyészek pedig a moszkvai városi bíróság júniusi ítéletére hivatkoztak, amely előírta ezeknek a tevékenységeknek a beszüntetését és betiltását „szélsőséges tevékenységek folytatása” miatt.

A hatóságok blokkolták a hozzáférést Navalnij RoszZSKH és RoszJAma nevű projektjeinek honlapjához is.

A honlapok blokkolása összefüggésben lehet azzal, hogy Oroszországban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak.

Navalnij csapata amiatt aggódik, hogy a hatóságok ezt követően az „okos szavazással” kapcsolatos honlapokra csapnak le. Az ilyen honlapokon tanáccsal látják el a választópolgárokat arra vonatkozóan, hogy kire szavazzanak legesélyesebb ellenzéki jelöltként a kormányzó Egységes Oroszország párt politikusával szemben.

Navalnij egyik munkatársa, Leonyid Volkov ugyanakkor a Telegramon közölte:

hamarosan ismertetik, hogy miként próbálják majd megkerülni a hatósági blokádot. 

Navalnij már a júniusi ítélethirdetést követően azt írta a közösségi oldalán, hogy csapata alkalmazkodik majd a körülményekhez, és folytatja a küzdelmet a korrupció ellen, valamint az igazságos bíróságokért és a törvény előtti egyenlőségért. Az ellenzéki politikus jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti Oroszországban.

Rovatok