Index Vakbarát Hírportál

A francia elnök kivizsgáltatná Izraellel önmaga lehallgatását

2021. július 26., hétfő 07:26

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök telefonon arról értekezett Naftali Bennet izraeli miniszterelnökkel, hogy vizsgálják ki, valóban lehallgatta-e a mobiltelefonját az izraeli NSO Group által fejlesztett Pegasus kémprogrammal a marokkói titkosszolgálat  – írja a The Guardian.

Az NSO illetékesei szerint a francia elnök nem volt célpont, és az, hogy a mobilszáma felbukkant a kiszivárogtatott Pegasus-listákon még nem jelenti azt, hogy őt magát lehallgatták volna. Egy mélységi vizsgálat azonban eltérő eredménnyel is zárulhat. 

A Macron-Bennet telefonbeszélgetésre állítólag még csütörtökön kerül sor,  az izraeli 12-es Csatorna a sábát végén, szombat este számolt be minderről. (A zsidó szombati pihenés napja, a sábát péntek estétől szombat estéig tart, ilyenkor a vallásos zsidók nem dolgozhatnak.)

Bennet arra hivatkozott, hogy az ominózus, állítólagos lehallgatásokra még az ő májusi kormányfői beiktatása előtt került sor, azonban arról is beszélt, hogy egy bizottság vizsgálja felül a cyberfegyverek, így a Pegasus exportálását is.

Rovatok