Index Vakbarát Hírportál

Iszonyatos, ahogy a hatalmas tájfun lecsap Kínára

2021. július 27., kedd 13:56

Peking egyes kerületeiben a legmagasabb fokú riasztást adták ki kedden a Kelet-Kína felől észak felé tartó In-fa tájfun miatt várható nagy esőre készülve. A kelet-kínai Csiangszu, Anhuj és Santung tartományokban pedig fokozott készültséget rendeltek el a hatóságok − adta hírül az MTI.

Az idei hatodik, Kínát elérő tájfun kedd reggelre Csöcsiang tartomány felől az északabbra fekvő Csiangszuba haladt tovább, erős széllökésekkel és jelentős csapadékkal a nyomában. Csiangszuban a hatóságok hétfő délutánig több mint 335 ezer embert költöztettek át lakhelyeikről ideiglenes szálláshelyekre.

A tartomány kikötőibe mintegy 19 ezer hajó tért vissza, csaknem nyolcezer cég függesztette fel a tevékenységét, építkezéseket állítottak le és látogatóhelyeket zártak be átmenetileg. Anhujban a helyi kormányzat közlése szerint több mint 27 ezer tisztségviselőt jelöltek ki az árvízmegelőzési munka koordinálásra, és mintegy 240 ezer fős mentőosztagot állítottak készenlétbe.

A kínai főváros három északi, illetve északkeleti kerületében a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki a meteorológiai hatóság az esők miatt.

A felhőszakadások az előrejelzések szerint csütörtökig folytatódnak Pekingben. A városból közlekedő vasúti és légi járatok egy részét törölték. A múlt héten a kínai partokhoz közeledő tájfun súlyos áradásokat okozott a közép-kínai Honanban.

Rovatok