Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország hadat üzen a kiberbűnözésnek

2021. július 27., kedd 15:36

A kiberbűnözés elleni küzdelem központi irodájának létrehozását jelentette be keddi varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Mariusz Kamiński belügyminiszter. Az új testület célja az utóbbi időben fokozódó internetes fenyegetések kivédése – írja az MTI.

Felszólalásában Mateusz Morawiecki az állami intézmények és a lakosság ellen irányuló kiberbűnözés okozta veszélyekről beszélt.

Nincs nap, amikor nem hallanánk a világ különféle helyeiről érkező, nagyon gyakran orosz hátterű, illetve más keleti országokkal összefüggő támadásokról

 – fogalmazott.

A kormányfő bejelentette a kiberbűnözés elleni harcra szánt új pénzügyi alap létrehozását is. Mint közölte, a kiberbűnözés elleni küzdelem központi irodája (CBZC) egy új testület lesz, amely kizárólag a világhálóban jelentkező problémákkal foglalkozik.

Mariusz Kamiński belügyminiszter elégtelennek találta, hogy a lengyel rendőrség soraiban jelenleg csak mintegy 350 személy foglalkozik a kiberbűnözés elleni küzdelemmel. A CBZC-nek ezzel szemben mintegy 1800 jól fizetett munkatársa lesz majd, toborzásuk januártól kezdődik, a hagyományos rendőrségnél alkalmazott szempontoktól teljesen eltérő, az informatikus tudásra fókuszáló kritériumok szerint.

A tervek szerint a 2025-re már teljes körűen működő új szolgálat a legkorszerűbb nyomozói és operációs módszereket fogja alkalmazni, szerkezete a lengyel központi nyomozóirodáéval lesz párhuzamos, „modern és biztonságos” önálló székhelyt is kap Varsóban – közölte Kamiński, aki szerint a CBZC létrehozásáról szóló törvény jövő év elején léphet életbe.

Rovatok