Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint jogi huliganizmus, amit az Európai Bizottság csinál

2021. július 28., szerda 14:44

Az Európai Bizottság összekeverte a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegelleens szabályozás ügyét a gazdasági helyreállítási alapból Magyarországnak járó támogatás ügyével – kockáztatta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Euronewsnak adott. 

Az Európai Bizottság elnöke már kért egy időpontot a bejelentésre. Aztán amikor elfogadtuk, a parlament elfogadta a gyerekvédelmi törvényt, az Európai Bizottság azonnal újabb mesterséges, hamis feltételeket szabott. Összekevertek egymástól független ügyeket. Ez jogi huliganizmus, jogi vandalizmus

– fogalmazott a tárcavezető egy nappal azután, hogy kiderült, a magyar kormány gazdasági helyreállítási tervéről szóló tárgyalások határidejét szeptember végéig meghosszabbították.

Az első határidő július 12. lett volna,  aztán július 20-án, a Magyarországról is elkészített jogállamisági jelentés napján az Európai Bizottság közölte, hogy mivel a jogállamisággal rendszerszintű problémák vannak Magyarországon, Az Európai Bizottság mindaddig nem hagyja jóvá az Orbán-kormány által írt gazdasági helyreállítási tervet, amíg a kabinet nem hajtja végre az igazságügy reformját, és nem garantálja, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják. 

Azóta az Orbán-kormány jelezte, hogy a gazdasági helyreállítást célzó programokat a brüsszeli támogatás érkezésétől függetlenül elindítják. 

Szijjártó Péter és a többi kormánytag azt a melegellenes szabályozást nevezi gyermekvédelmi törvénynek, amelyet az Európai Parlament állásfoglalásban ítélt el és szólított fel az Európai Bizottságot minden létező jogi lépés megtételére miatta. Ezután a testület el is indított egy kötelezettségszegési eljárást.

Rovatok