Index Vakbarát Hírportál

Marc Dillard: Kínával muszáj üzletelni, de a Fudan és a belgrádi vasútépítés kockázatos

2021. július 29., csütörtök 10:26

A Biden-adminisztrációnak hivatalba lépésétől három prioritása van: a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a klímavédelem és Kína – mondta el Marc Dillard, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a HVG360-nak adott interjújában.

A diplomata elmondta, hogy

munkánk része segíteni Magyarországnak megérteni, hogy fel legyen készülve, milyen kockázatokat rejt magában, ha Kínával vagy kínai entitásokkal üzletel.

Hozzátette: 

akadnak olyan területek – mint a technológia jövője –, amelyeken a Kínai Kommunista Párt a saját befolyását érvényesíti, illetve ezeken az entitásokon keresztül nyomást gyakorol a világ egyes részein.

Marc Dillard példaként a Huawei mobilgyártó céget említette, amelyet két éve Trump elnök rendeletére, nemzetbiztonsági okokból kitiltottak az Egyesült Államokból, és a Google mobil operációs rendszerének, az Androidnak a használati jogát is elvették tőlük tőlük. A cég a második legnagyobb kínai befektető hazánkban, a magyar lakosság nyolcvan százaléka használja a  távközlési eszközeit, mivel a vállalat berendezései működtetik a Vodafone Magyarország csaknem teljes mobilhálózatát, illetve a Magyar Telekom vezetékes hálózatának is elsődleges beszállítója.

 Az ügyvivő közölte: 

Európában több országban azt látjuk, hogy lépéseket tettek a kritikus infrastruktúrájuk védelmére, ami például a jövő 5G-s hálózata. Ez a megfelelő cselekvés az USA és szövetségesei számára.

A diplomata szerint Kínával muszáj üzletelni, azonban ezeknek a kapcsolatoknak átláthatóknak kell lenniük, ami az itthoni befektetések zászlóshajóiról, a Belgrád–Budapest vasútvonalról vagy a Fudan egyetemről nem mondható el.

Rovatok