Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen hőhullámok sújtják a briteket

2021. július 29., csütörtök 14:54

Soha nem látott hőhullámokra, negyven fokot is elérő hőmérsékletekre kell számítani nyaranta Nagy-Britanniában még akkor is, ha sikerül másfél fokon tartani a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest − figyelmeztettek brit szakértők.

Az MTI beszámolója szerint az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amelyet Nagy-Britanniában mértek, 38,7 fok volt, ezt Cambridge-ben jegyezték fel 2019-ben. Liz Bentley, a brit Királyi Meteorológiai Társaság főigazgatója szerint a bolygó már most is extrém magas hőmérsékletektől szenved az 1,1−1,2 fokos globális felmelegedés miatt.

Ha ehhez hozzáveszünk még 0,3 fokot, a hőhullámok még intenzívebbek lesznek, valószínűleg negyven fok is lesz Nagy-Britanniában, olyan meleg, amilyet még soha nem láttunk, és másfél fokos globális felmelegedés esetén ez nemcsak egyszer-kétszer fordul majd elő, hanem rendszeresen

− emelte ki a szakember.

Mike Kendon, a klímajelentés szerzője valós veszélynek nevezte a negyven fokos hőhullámokat az Egyesült Királyságban. Mint mondta, a klíma melegedése már most érezteti hatását a szigetországban, csakúgy, mint a világ többi részén. A klímajelentés szerint 2020 a harmadik legmelegebb, az ötödik legcsapadékosabb és a nyolcadik legnaposabb esztendő volt, és az első olyan év, amely mindhárom mutatót tekintve az első tíz között volt.

Rovatok