Index Vakbarát Hírportál

Kimenekítik az amerikaiakat segítő afgánokat

2021. július 30., péntek 13:35

Az amerikai kongresszus mindkét háza jóváhagyta azt a törvénycsomagot, amelynek révén a kormány 2,1 milliárd dollárt (630 milliárd forintot) költhet a Capitolium biztonságának erősítésére, illetve azoknak az afgán állampolgároknak a kimenekítésére és befogadására, akik segítették az amerikai katonai kontingenst az afganisztáni misszió idején – adta hírül az MTI.

A szenátusban egyhangúlag fogadták el a törvénycsomagot. A képviselőház előzőleg első nekifutásra 1,9 milliárdos összegre adta az áldását, majd késlekedést nélkül, 416 szavazattal, tizenegy ellenében engedélyezte a szenátus által jóváhagyott nagyobb összeget, így a jogszabály már csak Joe Biden amerikai elnök aláírására vár.

A csütörtökön elfogadott törvénycsomagban szereplő összeg mintegy felét azoknak az afgán állampolgároknak az evakuálására, illetve befogadására költik, akik segítették az afganisztáni misszió idején az amerikai kontingenst. A Pentagon ötszázmillió dollárt (150 milliárd forintot) kap az afgánok kimenekítésére és ideiglenes elszállásolására, a külügyminisztérium pedig további hatszázmilliót a vízumkérelmek feldolgozására.

A nyugati média híradásai szerint mintegy tizennyolcezer afgán működött együtt az amerikai hadsereggel, a többi között tolmácsolt a katonáknak. Mintegy 53 ezer hozzátartozójuk is abban reménykedik, hogy kap amerikai vízumot.

Az amerikai csapatkivonások következtében egyre inkább kiújulni látszanak a tálibok és a kormányerők közötti zajló villongások. A húsz évet felölelő háború eredményességéről megoszlanak a vélemények. Azt azonban senki se vitatja, hogy az Egyesült Államok távozásával olyan vákuum keletkezhet, amiből könnyen Kína, és Oroszország jöhet ki a legjobban.

Rovatok