Index Vakbarát Hírportál

18 év börtönt kapott a rendszert bíráló kínai milliárdos

2021. július 30., péntek 10:51

A 67 éves kínai férfi, Szun Dawu áprilisban került előzetes letartóztatásba illegális bányászatért, a kormány bírálásáért és bajkeverésért.

Dawu már pályafutása elején rájött, hogy a mezőgazdaságot és az állattenyésztést kellene nagyon fejleszteni, és javítani működési feltételein. Vállalkozását 1000 csirkével és 50 disznóval kezdte 1985-ben. Tíz évvel később vállalata, a Dawu Group már Kína 500 legnagyobb magánvállalatának egyike volt, és Szun Dawut Baoding város önkormányzati képviselőjévé, majd 1996-ban a Baoding Baromfi- és Tojásipari Szövetség elnökévé választották. Jelenleg Dawu az ország egyik leggazdagabb embere, és Kína legnagyobb mezőgazdasági magánvállalatát irányítja az északi Hebei tartományban.

Az első összetűzése a hatóságokkal még 2003-ra datálható. a Dawu csoport a kínai kormányt kritizáló cikkeket tett közzé a honlapján. Azonnal arra kötelezték a csoportot, hogy távolítsa el a cikkeket, a honlap működését 6 hónapra felfüggesztették, és 15 000 jüan (körülbelül 700 000 Forint) bírságot kellett fizetni.

2003 májusában Dawut le is tartóztatták, miután „illegálisan adománygyűjtést” szervezett, amellyel 180 millió jüant (körülbelül 8 milliárd forint) szedett össze. A helyi bíróság emiatt három év börtönbüntetésre, négy év próbaidőre és 100 000 jüan (4,5 millió forint) pénzbírságra ítélte. Szun Dawu ellen a vád közpénzek illegális felhasználása volt. A Dawu Group szintén 300 000 jüan (9 millió forint) pénzbírságot kapott.

Dawu híres arról is, hogy nyíltan bírálja a Kínai Kommunista Pártot. Mostani letartóztatásakor bűnösnek találták „állami intézmények tervezett ostromának megszervezésében, közalkalmazottak hivatali munkájának akadályozásában, veszekedés szításában és bajkeverésben, a termelés és a gazdaság működésének akadályozásában, megzavarásában, kényszerítő kereskedelmi gyakorlat alkalmazásában, illegális bányászatban, mezőgazdasági területek illegális elfoglalásában és állami betétek helytelen kezelésében” – legalábbis ezeket írta a gaobeidiani népbíróság hivatalos WeChat-fiókján közzétett közleményében.

A 18 éves büntetés részeként Dawut 3,11 millió jüan (136 millió Forint) pénzbüntetésre is ítélték.

Szun büntetése része a magánvállalkozásokkal szembeni egyre szigorúbb fellépéseknek Kínában, mivel Peking megpróbálja megrendszabályozni az ország szabadelvű vállalkozóit. 

Szun cége Kína legnagyobb vállalatai közé tartozik, a húsfeldolgozástól kezdve az állateledeleken át kiterjedt üzleti tevékenységet folytat, és 9 ezer embernek ad munkát. Jelentések szerint tavaly 20 rokonával és üzlettársával együtt őrizetbe vették egy állami gazdasággal folytatott földvitája miatt. Akkor azt mondta, hogy – az AFP jelentése szerint – több tucat alkalmazottja megsérült egy, a vitával kapcsolatos incidensben, amikor kiszálltak a rendőrök.

Szun azon kevesek egyike volt, akik nyíltan megvádolták a kormányt, hogy rosszul kezelte az afrikai sertésinfluenza-járványt, amely 2019-ben az ő cégeit is érintette, és az ország húsiparának nagy részét tönkretette.

Szun a jelentések szerint egy tárgyalás előtti meghallgatáson tagadta az ellene felhozott vádak nagy részét, és magát „a kommunista párt kiváló tagjának” nevezte. Elismerte ugyanakkor, hogy hibákat is elkövetett, többek között az interneten közzétett üzeneteivel.

Azzal, ahogyan most nyomoznak ellenem, a hozzánk közel állók szenvednek, a bennünket gyűlölők pedig örülnek. Szeretném magamra vállalni a vádakat, még ha súlyosak is, cserébe mások szabadon bocsátásáért. Olyan emberek vagyunk, akik hozzájárultak a kínai emberek felemelkedéséhez, jólétéhez

– mondta Szun Dawu. 

Kína az utóbbi időben keményen fellép az országban működő és feltűnően gyarapodó vállalkozások és vállalkozók ellen. A nagy technológiai cégek, köztük az Alibaba, a Didi és a Tencent ellen is több szabályozási ügyben folyik vizsgálat.

Rovatok