Index Vakbarát Hírportál

Megtámadtak egy hajót, két ember meghalt

2021. július 31., szombat 11:49

Két ember halt meg, amikor az Arab-tengeren támadást hajtottak végre a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú Mercer Street nevű hajó ellen, melyet az izraeli tulajdonú Zodiac Maritime nevű cég üzemeltetett − adta hírül az MTI. A tartályhajót Omán térségében tartóztatták fel, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette.

Izrael Iránt vádolta a támadás végrehajtásával, és kemény válaszlépés szükségességét hangsúlyozta. A londoni székhelyű Zodiac Maritime cég szerint gyaníthatóan kalóztámadásról van szó, ám az ügyet még vizsgálják.

A tengerbiztonsági információkkal szolgáló United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) szerint nem kalóztámadásról van szó. A Refinitiv hajókövető rendszere szerint a közepes méretű tartályhajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter közleménye szerint közölte a brit külügyminisztériummal, hogy kemény válaszlépésre van szükség az ügyben. A világ nem maradhat csöndben az iráni terrorizmussal szemben, amely a hajózás szabadságának is árt − fogalmazott.

Amerikai és európai források is azt mondták, hogy a fő gyanúsított az ügyben Irán, de kormányaik továbbra is bizonyítékokat keresnek ennek alátámasztására. Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerint úgy tűnik, hogy a támadást drónnal vagy más, pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre. Irán nem reagált az esettel kapcsolatban.

Rovatok