Index Vakbarát Hírportál

Szénné égett az évezredes olajfa Szardínián

2021. augusztus 1., vasárnap 10:16

Megmentenének egy szénné égett évezredes olajfát Olaszországban, Szardínia nyugati részén, ahol 20 ezer hektáron égett le a növényzet a múlt hétvégi tűzvészben – adta hírül az MTI. Az erdőtűz, amely a legsúlyosabb volt az elmúlt évtizedekben a földközi-tengeri szigeten, elérte Cuglieri falut is. A lángok martalékává vált Pátriárka, egy több ezer évesre tehető, 16 és fél méter magas vadolajfa is, fajának egyik utolsó képviselője. Törzsének kerülete mintegy tíz méter.

A nevezetes fa leégését ökológiai drámaként élték meg Szardínián. A tűzoltók mindent megtettek a megmentésére. Még a környékén is vízzel hűtötték a talajt, hogy minél kevésbé károsodjanak legalább a gyökerek.

A helyszínre siettek szardíniai egyetemek botanikusai is. Megállapították, hogy bár a vadolíva csaknem teljesen szénné égett, törzsének legkevésbé károsodott részén és a gyökerekben maradt némi élet. Ezért van remény, hogy a fa újra kihajtson.

Egyelőre a falu önkéntesei állnak őrt a leégett olajfa körül, hogy távol tartsák a kíváncsiskodókat és a romokhoz virágot hozó „gyászolókat”, akik a föld, a füstölgő csonkok, a gyökerek letaposásával csak tovább súlyosbítanák a tűz által okozott kárt.

Szardínia északi részén, Luras településen található egy, az európai olajfák matuzsálemének tekintett vadolajfa, amelynek életkorát 4000 évre becsülik – számolt be az MTI.

Rovatok