Index Vakbarát Hírportál

Menekülnek a tényfeltáró újságírók Oroszországból

2021. augusztus 1., vasárnap 19:45

Két hete, külföldi nyaralása alatt tudta meg Roman Badanin, a Proekt nevű, amerikai szerverről működő oknyomozó portál főszerkesztője, hogy a „nemkívánatos szervezetek” listájára tette fel lapjukat a moszkvai főügyészség. A tényfeltáró újságírók akár börtönbe is kerülhetnek Oroszországban munkájuk miatt – írja a Szabad Európa.

A Proekt megalakulásakor az orosz politikai elit törvénytelen ügyeinek leleplezését tűzte ki célul.

Badanin a Reutersnek viszont korábban úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzet miatt nem szeretne visszamenni hazájába, most családjával együtt New Yorkban tartózkodik és még nem tudja, hol telepednek le.

A Szabad Európa felidézi, hogy a nemkívánatos szervezetekről szóló 2015. évi orosz törvény értelmében az ügyészség bírósági ítélet nélkül nevezhet ki nemkívánatosnak külföldi vagy nemzetközi szervezeteket. Ez az adott szervezet oroszországi tevékenységeit lényegében betiltja, a szervezetekkel való kapcsolattartás esetén akár hat év börtönt is kiszabhatnak. 

A Proekt a cenzúra elkerülése érdekében amerikai szerverről működik, így külföldi szervezetnek minősül, ezt használták ki az oknyomozó portál feketelistára tételekor. Úgy tudni, a lépés része lehet annak a folyamatnak, amelyben az orosz hatóságok megpróbálják a kormány számára kellemetlen hírek nyilvánosságát megakadályozni a szeptemberben esedékes választások előtt.

Különböző indokokkal idén nyáron a rendőrség több civil aktivistánál és újságírónál is házkutatást tartott, leggyakrabban rágalmazási perekre hivatkoznak. Júniusban Roman Badanin és több kollégája lakásában is razziáztak a hatóságok, néhány órával azt követően, hogy Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter és rokonai gyanús vagyonosodását tárták fel.

A főszerkesztő elmondta, a szerkesztőség többi tagját is megpróbálják kimenekíteni Oroszországból, ugyanis szintén veszélyben lehetnek. Munkájukat emigrációból igyekeznek folytatni majd, de még nem világos, hogy pontosan milyen formában tudják ezt megtenni.

Rovatok