Index Vakbarát Hírportál

Általános támadást indítottak a tálibok, utcáról utcára folyik a harc

2021. augusztus 2., hétfő 06:29

Általános támadást indították vasárnap Afganisztánban a tálib lázadók – írja a Guardian. Az offenzíva részeként három nagyvárost is megpróbálnak elfoglalni, ezek bármelyikének elvesztése súlyos csapást jelentene a kormányerőkre.

A lázadók célja három város – Kandahár, Herát és Laskarga – elfoglalása lehet. Szemtanúk szerint Laskargában 

utcáról utcára folyik a harc, és a város tele van holttestekkel. 

Az afgán kormányerők – amerikai segítséggel – légi csapásokkal próbálják meg visszaszorítani a tálibokat. 

A tálibok sem könyörülnek rajtunk, és a kormányerők sem állítják le a bombázásokat

– számolt be egy helyi lakos. Egy másik helybéli úgy nyilatkozott, hogy a kormányerők „szinte percenként bombázzák a várost”.

A légi csapásokra reagálva a tálibok a repterek ellen intéznek támadásokat. Kandahárban három rakétát is kilőttek a reptérre, a lázadók szóvivője szerint többek közt innen indítják azokat a repülőket, amelyek a lázadók elleni légi csapásokat végrehajtják. A rakéták közül kettő a kifutópályában kárt tett ugyan, de – a szükséges javítások után – továbbra is üzemelni tud majd a reptér. 

Az MTI tudósása helyi tisztviselők vasárnap azt is elismerték, hogy az országban már hetek óta szünetelnek a belföldi légi járatok legalább öt tartományban. 

Képtelenség leszállni a repülőkkel, mert a tálibok aknavetőkkel lőnek rájuk

– nyilatkozta Ataulláh Afghán, a Hilmend tartományi tanács vezetője a DPA német hírügynökségnek. 

Mindeközben Herát környékén több, stratégiai fontosságú épületet is elfoglaltak a lázadók, és a civileket is arra kényszerítették, hogy maradjanak az otthonaikban. Az afgán védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erre válaszolva több száz kommandóst küldtek a térségbe, hogy visszaverjék a lázadókat. 

Szakértők szerint bármelyik város eleste komoly csapást jelentene az afgán kormányerőkre. Kandahár és Laskarga eleste ugyanis öt környező tartományt is a kezükre juttathatna, valamint morális szempontból nézve is súlyos csapás lehetne, hiszen azt bizonyítaná, hogy a kormányerők már a nagyvárosokat sem tudják megvédeni a lázadóktól. 

Segélyszervezetek emellett attól is tartanak, hogy bármelyik nagyváros eleste súlyosbítaná az országban kialakult humanitárius krízist is, és még annál is többen menekülnének el Afganisztán városaiból, mint ahányan eddig tették.

Rovatok