Index Vakbarát Hírportál

Felrúghatják a brexitmegállapodást a britek

2021. augusztus 2., hétfő 07:19

Elképzelhető, hogy megsérti a brexitmegállapodást a brit belügyminisztérium – ezt állítja a Bail for Immigration (Bid) nevű jogvédő szervezet, amiről a Guardian számolt be.

A szervezet úgy tudja, hogy a belügyi szervek olyan, uniós állampolgárokat tartóztatnak le, akik időben és szabályosan kértek letelepedési engedélyt. Ennek ellenére a kitoloncolásukat helyezik kilátásba, pedig korábban a brit kormány többször is megígérte, hogy mindenki, aki június 30-ig benyújtotta a szükséges papírokat, megtarthatja az eddig meglévő jogait az eljárás végéig.  

A Bid egy július 29-ére keltezett levelet írt, amelyben aggodalmukat fejezték ki, amiért a belügyminisztérium nem nyugtázza a letelepedett státusz iránti kérelmek beérkezését azokban az esetekben, amikor kitoloncolni tervez uniós állampolgárokat.

Hozzátették, hogy amennyiben a hét végéig nem érkezik érdemi válasz a belügyminisztériumtól, úgy az Európai Bizottsághoz nyújtanak be hivatalos panaszt.

Jogászok azt állítják, hogy ez fontos csatát jelent a brexit utáni időszakra vonatkozóan az EU állampolgárainak jogvédelmében. Arra figyelmeztettek, hogy a kérelmek el nem ismerése akár ezer embert is érinthet.

Úgy tűnik, a probléma elsősorban a postai úton beérkezett kérelmeket érinti. A digitálisan benyújtottak érvényességét illetően kevesebb esetben történt fennakadás, de ezen a téren is előfordult hasonló.

A brit belügyminisztérium szóvivője visszautasította a Bid állításait, „teljesen alaptalannak” nevezve azokat. Közölte, amennyiben valaki a június 30-ai határidőig jelentkezett az uniós elszámolási rendszerbe, azonban döntés még nem született az ügyükben, úgy jogaik eddig az időpontig védelem alatt állnak.

Rovatok