Index Vakbarát Hírportál

A Telegramon csábítják a menedékkérőket Belaruszból Litvániába

2021. augusztus 3., kedd 10:21

Online csalogatják az iraki menedékkérőket Litvániába a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül egy látszólag összehangolt akció keretében – írja az EUobserver

A brüsszeli lap több ilyen csatornára is feliratkozott, beszámolója szerint hamis ígéretekkel bátorítják a menedékkérőket arra, hogy akár illegálisan is megpróbálják átlépni az Európai Unió határát. 

Az egyik, 2500 követővel bíró csoportban például az irakiak Belaruszba jutását bonyolító egyiptomi utazási iroda bagdadi fiókjának a címe és elérhetősége is szerepel. Az árak az alábbiak: 

A csatorna azzal hülyíti a jobb élet reményében Európába igyekvő irakiakat, „az Európai Unió arra vár, hogy a menedékkérők száma elérje a tízezret, aztán szétosztja őket a tagállamok között. 

Eközben figyelmeztet, hogy akinek szakálla van, vágja le, mert az európaiak félnek a hosszú szakáll látványától. 

Az EUobserver rámutat, nem csak irakiak használják az említett csatornákat. Több szíriai is jelen van a beszélgetésekben, akiknek ráadásul egy damaszkuszi utazási iroda ajánl belorusz utakat. 

Az év eleje óta több mint 3000 ember lépett Litvánia területére illegálisan, aminek következtében Vilnius azzal vádolta meg Minszket, hogy a belarusz hatóságok hozzák be a menedékkérőket, és terelik őket az unió területére. Litvánia – amellett, hogy erősítést kapott az EU-s határőségtől, a Frontextől – a magyar példát követve egy 550 kilométeres határkerítés építésébe kezdett. A munkát hátráltatja, hogy a balti ország kifogyott a NATO-szabvány pengésdrótból

Rovatok