Index Vakbarát Hírportál

Egykor Hitler hivatalának bejáratát őrizték, most megkerült a két eltűnt lószobor

2021. augusztus 3., kedd 22:41

Tizennégy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 250 ezer euró (90 millió forint) pénzbírságra kötelezett a kieli tartományi bíróság egy nyolcvannégy éves német férfit, amiért második világháborús fegyvereket, köztük egy harckocsit, egy légvédelmi gépágyút, puskákat, lőszereket és robbanószereket birtokolt – adta hírül az MTI.

A férfi illegális kollekciója elég lett volna egy kisebb háborúhoz. Része volt egy Panther (Párduc) típusú harckocsi is, amit két éven belül el kell adnia vagy el kell adományoznia a gyűjtőnek a bíróság ítélete szerint. Ezen felül a

hatóság lefoglalt géppuskákat, automata pisztolyokat és több mint ezer adag lőszert is. 

Akkor akadtak a gyűjtő nyomára, amikor a német hatóságok 2015-ben náci műkincsekkel folytatott feketekereskedelem felgöngyölítésével foglalkoztak, és megtalálták az illegális fegyvertárát. Az ügy további érdekessége, hogy a 

nyomozáskor előkerült egy másik személytől az a két bronz lószobor is, amely hajdan Adolf Hitler hivatalának a bejárata előtt állt.

A helyi média értesülései szerint az idős férfi sosem titkolta, hogy mi van a gyűjteményében. Egyszer az egyik kemény télen elő is hozta a harckocsit, hogy azzal segítsen havat takarítani.

A több mint hat évvel ezelőtt indult per a német szabályok szerint túl sokáig húzódott, ezért a tizennégy hónap felfüggesztett börtönből négyet jóváírtak a férfinak.

 A kapott pénzbírságot pedig megosztva egy hospice, egy gyermekfalu, egy állatmenhely és az államkincstár javára kell befizetni egy éven belül.

A bíróság úgy találta, hogy a férfit nem rossz szándék, csak gyűjtői szenvedély vezérelte. Enyhítő körülményként vették tekintetbe a vádlott idős korát, büntetlen előéletét és beismerő vallomását.

Rovatok