Index Vakbarát Hírportál

A Tolvajok társasága Katar-ellenes propagandafilm?

2021. augusztus 3., kedd 16:56

Az Al Jazeera hírügynökség nyomozása kiderítette, hogy a Tolvajok társasága című film eredeti forgatókönyvét úgy módosították, hogy Katart rossz színben, terrorista államként ábrázolják. A pánarab hírügynökséget egyébként 1996-ban indították el katari kormányzati forrásokból.

Az Al Jazeera hírügynökség feltárta egy emirátusi filmcég részvételével készült hollywoodi akciófilm gyártásának részleteit. E szerint az erkölcstelennek és abszurdnak nevezett alkotás Katart terrorista államként ábrázolja.

A Tolvajok társasága című film, amely a Paramount Pictures, a Highland Film Group és az egyesült arab emírségekbeli FilmGate Production közreműködésével és finanszírozásával készült, a Pierce Brosnan alakította Richard Pace nevű tolvaj történetét meséli el, aki megszökik egy szigorúan őrzött amerikai börtönből, és milliókat lop el a világ legbiztonságosabb létesítményeiből.

Az oknyomozás szerint a film több mint 15 alkalommal említi Katart, és valódi katari személyiségeket és intézményeket nevez meg, köztük például az Emadi kórházat, az ország Lekhwiya rendőri erőit és az Al Jazeerát.

A film Katart Jazeerisztán néven is emlegeti, és polgárait terroristaszervezetek támogatásával vádolja, míg az emírségek zsoldosait hősként ábrázolja. A film forgatókönyve a Katarban élő egyiptomi tudóst, Juszuf al-Kvaradavi sejket a Muzulmán Testvériség vezetőjeként és a globális terrorizmus támogatójaként mutatja be.

Egy egyiptomi újságíró szerint a film egyértelműen az Egyesült Arab Emírségek kísérlete arra, hogy tönkretegye Katar hírnevét.

Egy kiszivárgott levelezésből kiderült, hogy az emírségbeli producerek állítólag arra kérték az amerikai produkciós céget, módosítsa a forgatókönyvet, hogy minél több politikai témát és Katar-ellenes ügyet tartalmazzon.

Bár a filmet az emírségekben forgatták, állítólag úgy vágták meg, hogy úgy tűnjön, mintha Katarban vették volna fel.

A vizsgálat szerint Rami Jaber, a Tolvajok társasága producere és egyik szereplője a film tartalma miatt támadt nézeteltérést követően pert indított az emírségbeli partnerek ellen.

Egy később kiszivárgott hangfelvételen pedig az hallható, hogy az emírségi producer, a FilmGate Productions és az Al Kalema Productions alapítója és vezérigazgatója nagy összegű pénzt ajánlott Jabernek cserébe azért, ha visszavonja a pert.

A vizsgálat szerint Wesley Snipes amerikai színész állítólag visszautasította az emírségek ajánlatát, hogy szerepeljen a filmben, éppen a Katar-ellenes politikai tartalom miatt.

A filmet alig néhány hónappal azután mutatták be, hogy Katar és szomszédai felújították kapcsolatukat, miután 2017-ben Szaúd-Arábia, Egyiptom, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek több mint három évig tartó blokádot rendeltek el Dohával szemben.

Rovatok