Index Vakbarát Hírportál

Reklámban szerepelt a szivárványcsalád, elüldözték az országból

2021. augusztus 3., kedd 13:15

Elmenekültek Oroszországból a VkuszVill élelmiszerüzlet-hálózat reklámarcai. Az üzletlánc egy promócióban egy szivárványcsaládot szerepeltetett, ami után a leszbikus párt, egyikőjük lányát és testvérét és az üzletláncot is megfenyegették. Maga a VkuszVill korábban úgy nyilatkozott arról, hogy egy, Oroszországban messze el nem fogadott családtípussal reklámozza szolgáltatásait és portékáit, hogy 

vannak ilyen családok, járnak is a boltjainkba, és ezért döntöttünk úgy, hogy – mivel mindez összhangban áll a mi értékeinkkel – örömmel bevesszük őket kiadványainkba: honlapunkon és a közösségi médiában egyaránt.

Igen ám, de Oroszországban törvény tiltja a „nem hagyományos családi értékek (homoszexualitás) népszerűsítését", a „család az család" filozófiája sem képezi a társadalmi elfogadás tárgyát. 

A VkuszVill reklámarcaként rövid karriert befutó család Barcelonába költözött, miután a reklámszereplés miatt fenyegetéseket kaptak. 

A reklámfogásból óriási botrány lett, többen az üzletlánc bojkottjára szólítottak fel, valamint azzal vádolták a VkuszVillt, hogy tömegek érzéseit sértette meg.

Kritikusok szerint a magyar gyermekvédelmi törvényt is az orosz jogszabály inspirálta, a VkuszVilléhez hasonló eset történt Magyarországon a Love is Love Coca-Cola-kampánnyal

Végül a VkuszVill úgy döntött, dobja a szivárványcsaládot, és egy „hagyományos" orosz családot tesz meg új reklámarcaivá. Ezt egy Instagram-bejegyzésben tette közzé az élelmiszerbolt-hálózat, elnézést kérve azoktól, akiket megsértett „bizonyos munkatársai szakmaiatlanságából" fakadó „hibájával". 

Így lett  tehát, hogy ebből

 ez lett.

(Znak/Lenta)

Rovatok