Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden is lemondásra szólította fel a szexuális zaklatással vádolt New York-i kormányzót

2021. augusztus 4., szerda 10:33

Le kellene mondania a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo New York-i kormányzónak - mondta Joe Biden amerikai elnök Washingtonban. Joe Biden egy keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, tartja magát ahhoz, amit márciusban mondott, hogy ha beigazolódnak az Andrew Cuomo ellen felhozott vádak, akkor úgy véli, a kormányzónak le kellene mondania.

Az Egyesült Államokban szokatlannak számít, hogy az elnök távozásra szólít fel egy megválasztott kormányzót, aki ráadásul egyben párttársa..

Andrew Cuomo az ellene felhozott vádakat vizsgáló jelentés közzététele utáni beszédében azt állította, soha nem zaklatott senkit, és közölte, hogy nem mond le tisztségéről.

Jen Psaki fehér házi szóvivő – írja az MTI – borzalmasnak nevezte a vádakat. A szenátus demokrata többségét vezető Chuck Schumer, illetve a szintén demokrata többségű képviselőház elnöke, Nancy Pelosi is lemondásra szólította fel Cuomót. Pelosi elismeréssel adózott azoknak a nőknek, akik vették a bátorságot, hogy nyilvánosság elé álljanak a kormányzó elleni vádakkal.

Pennsylvania, New Jersey, Rhode Island és Connecticut demokrata párti kormányzója közös közleményben a vizsgálat eredményei feletti döbbenetének adott hangot. Megjegyezték, szerintük is távoznia kellene a kormányzónak.

New York állam képviselőházának demokrata elnöke Cuomo minél gyorsabb eltávolítását követelte. Carl Heastie szerint egyértelművé vált, hogy a kormányzó elveszítette a képviselőházi demokrata többség bizalmát, és nem maradhat tovább hivatalában.

New York állam főügyésze, Letitia James egy hónapokig tartó vizsgálat eredményeit kedden ismertetve közölte, Andrew Cuomo szexuálisan zaklatta az állami hatóságok több jelenlegi és egykori női munkatársát, fogdosta, csókolgatta és ölelgette őket, valamint illetlen megjegyzéseket tett rájuk. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Cuomo és támogatói bosszút álltak az egyik korábbi alkalmazotton, aki vádakkal állt elő.

A vizsgálat alkalmával a felkért ügyvédek, Anne Clark és Joon Kim 179 emberrel beszéltek és 7400 bizonyítékot vizsgáltak meg, köztük dokumentumokat, e-maileket, hangfájlokat és fotókat. A 168 oldalas jelentésben kitértek arra is, hogy a 2011 óta hivatalban lévő kormányzó ellenséges és félelemmel teli munkahelyi légkört teremtett női beosztottjai számára. A beszámoló civil vizsgálat eredményének ugyanakkor nincsenek automatikus jogi következményei, legfeljebb egy eljárás megindításának alapjául szolgálhatnak.

A következő lépésekről a kormányzó, a törvényhozás és a nyilvánosság döntenek

 – tette hozzá a főügyész.

Rovatok