Index Vakbarát Hírportál

Újabb rakétaválság van kialakulóban Izrael és Libanon között

2021. augusztus 4., szerda 20:12

Három rakétát lőttek ki Izrael északi határának térségére Libanonból, közülük csak kettő csapódott be izraeli területre, és azok sem okoztak kárt emberéletben és anyagiakban. A zsidó állam tüzérsége mindazonáltal három hullámban mért válaszcsapást a rakéták kilövési helyének irányába  jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja szerdán.

A dél-libanoni határvidéket ellenőrző ENSZ-misszió (UNIFIL) egységének parancsnoksága felszólította Libanont és Izraelt, hogy gyakoroljanak önmérsékletet és kerüljék a rakétaválság eszkalációját. Közleményük szerint kapcsolatban állnak a felekkel, a határ nyugalmának megerősítésén dolgoznak, s felszólítottak a rend helyreállítására, hogy megkezdhessék az incidens kivizsgálását. Beni Ganz izraeli védelmi miniszter ugyanakkor éles hangú üzenetet küldött a UNIFIL-nek, amelynek feladata éppen az izraeli-libanoni határszakasz nyugalmának biztosítása lenne.

Az izraeli védelmi szervek értékelése szerint Libanonban élő palesztin csoportok indíthatták a rakétákat. Az északi-izraeli határnál fekvő Kirját Smóne polgármestere mindenesetre megnyittatta a település óvóhelyeit.

Ezúttal minden előzetes figyelmeztetés nélkül és a meglepetés erejével kapott el minket a támadás

– mondta Avicháj Stern

Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen. Az északi, libanoni határ vidéke azóta többnyire csendes, de legutóbb július 20-án szintén Izrael felé lőttek két rakétát a határ túloldaláról.

Rovatok