Index Vakbarát Hírportál

Egy évvel a bejrúti robbanás után is feszült a helyzet Libanonban

2021. augusztus 4., szerda 20:55

Tízezrek tüntettek szerdán Bejrútban, igazságszolgáltatást követelve a libanoni főváros kikötőjében egy éve történt katasztrofális erejű robbanás miatt.

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint a tömeg a bejrúti tűzoltóságtól indult a felrobbant raktár romjaihoz, mivel a több mint kétszáz ember halálát okozó tavalyi szerencsétlenség áldozatai között tíz tűzoltó is volt. Az áldozatok képeit magasba tartó tüntetők a politikusok felelősségre vonását követelték, mivel kiderült, hogy többen is tudtak arról, hogy a kikötőben évek óta 2700 tonna ammónium-nitrátot tároltak szakszerűtlenül, ami végül a robbanást okozta.

„Végezzék ki azokat, akik a nitrátot Libanonba hozták”

 – sürgették transzparenseiken, és hogy ne hagyjanak kétséget afelől, kire gondolnak, körözési felhívásra hajazó fotóikon a Hezbollah libanoni síita szervezetet vezető Haszan Naszralláh portréja szerepelt.

A bejrúti megemlékezés közben tiltakozók összecsaptak a biztonsági erőkkel a parlament közelében. A biztonsági erők vízágyúval és könnygázzal lőtték a tüntetőket, akik közül egyesek köveket dobáltak, míg mások megpróbáltak bejutni a a törvényhozás épületébe. A libanoni vöröskereszt szerint legalább 21 ember megsérült.    

Rovatok