Index Vakbarát Hírportál

Ősszel engedélyezhetik a Szputnyik V-t Európában

2021. augusztus 4., szerda 20:18 | aznap frissítve

Az RDIF vezérigazgatója szerint ősszel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezheti a Szputnyik V-t, az Európai Unió vezető tisztviselőinek azonban még mindig fenntartásai vannak a vakcinával szemben.

A vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) most azt írta: a vakcina engedélyeztetése az Európai Gyógyszerügynökségnél „pozitív és professzionális módon zajlik”, és ők pedig minden, ehhez szükséges adatot benyújtottak már.

Az ellenőrzés eredményei alapján pozitív visszajelzést kaptunk az Európai Gyógyszerügynökségtől

– írták a Telegramon. 

Állásfoglalásukban „sajnálatosak” minősítették, hogy az Európai Bizottság tisztviselői információhiányról és biztonsági kételyekről számoltak be  „átpolitizált” nyilatkozataikban.  Az RFPI emlékeztetett arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az RND német hírügynökségnek szerdán azt mondta: az Európai Gyógyszerügynökség számára még mindig nem áll rendelkezésre elegendő adat a Szputnyik V uniós alkalmazásának engedélyezéséhez.

Nagy lett a csend a Szputnyik körül. Az EMA-hoz már régen benyújtották a kérelmet. A gyártó azonban mindeddig nem tudott elegendő hiteles adatot szolgáltatni a biztonságosság bizonyítására. Ez kérdéseket vet fel

– fogalmazott Ursula von der Leyen szerdán. 

Az RFPI ezzel kapcsolatban megjegyezte: az unió egyes tisztségviselői korábban azt állították, hogy az EU-ban nincs is szükség a Szputnyik V-re, és „félrevezető információkat terjesztettek” az orosz vakcináról, „amelyeket az RFPI és a Gamaleja Központ többször cáfolt”. A közlemény rámutatott, hogy a Covid-19 elleni első orosz oltóanyag hatásosságát a világ 69 olyan országának szabályozói ismerték el, ahol már bejegyezték, sőt, több helyen, ahol több vakcinát is alkalmaznak, az orosz készítmény biztonságossági és hatékonysági mutatói felülmúlják a többi oltóanyagét.

Oroszország január 29-én kérelmezte az EMA-tól a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata (rolling review), amelynek keretében az ügynökség megállapítja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak, március 4-én kezdődött meg.

Kirill Dmitrijev, az RDIF vezérigazgatója korábban, a CNBC TV18-nak adott interjújában azt mondta,

hogy a Szputnyik V uniós jóváhagyása ősszel várható.

Dmitrijev szerint „nagyon jó előrelépés történt az EMA-val, nagyon pozitív párbeszéd folyik a szakmai csapatukkal".

Az RFPI kedden a Szputnyik V Twitter-profilján kedden közölte, hogy az Európai Bizottság az Unió területén érvényesnek ismerte el az orosz vakcinát széles körben alkalmazó San Marinóban kibocsátott oltási igazolásokat.

Magyarországon saját hatáskörben már korábban engedélyezték az oltást a Szputnyik V-vel, az Unió országainak többségében azonban még nem oltanak ezzel a vakcinával, mivel az EMA még nem engedélyezte azt. 

Rovatok