Index Vakbarát Hírportál

Már csónakokkal is mentik a turistákat a lángoló görög szigetek strandjairól

2021. augusztus 5., csütörtök 19:10

Dél-Európában már nyolc halálos áldozatot követeltek az erdőtüzek, ezreket kellett kimenekíteni a lángok elől. Görögországban harangzúgással figyelmeztetik a szigeteken az embereket, hogy közeledik a tűzvész, meneküljenek.

A legrosszabb a helyzet Görögország második legnagyobb szigetén, az Athéntól északkeletre található Évián. A strandokra menekült embereket csónakokkal mentik a rettenetes tűzből, és kedd óta több mint egy tucat települést ürítettek ki a szigeten. A görög parti őrség 85 embert csónakkal menekített ki a sziget északnyugati részén fekvő Roviesz tengerpartjáról. A helyzet csütörtökön romlott, ezért további lakosokat kellett kimenteni Évia szigetéről

a tűzvész közeledtét jelző harangzúgás közepette.

Több mint 170 tűzoltó, 52 tűzoltóautó, valamint hat vízszállító helikopter és repülőgép vett részt az oltásban és a mentésben. Az első becslések szerint a szigeten több száz lakóház és 25 ezer hektár fenyőerdő égett le. A megperzselt fenyőfák miatt sűrű füst borítja az eget, és még a szigettől több mint száz kilométerre fekvő görög főváros felett is sötét az égbolt.

Olümpiában is drámai helyzet alakult ki

A tűzoltók már harmadik napja küzdenek a tűzvésszel az ókori olimpiai játékok helyszínén, Olümpiában, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén.

A lángokkal vívott, egész éjszakás küzdelemben a tűzoltóknak végül sikerült megmenteniük az ókori Olümpia történelmi kincseket rejtő emlékhelyét 

– mondta Lina Mendoni görög kulturális miniszter az ANT1 televíziós csatornának. A település, ahonnét az olimpiai láng négyévente útjára indul az olimpiai játékoknak otthont adó nagyvárosba, Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, és már 2007-ben is fenyegette a tűzvész.

A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein. A tűzvészek megfékezéséhez segítség érkezett Ciprusról és Franciaországból, és további két repülőgépet várnak Svédországból.

Kritikus volt a helyzet a görög főváros északi részén, ahol már a lakónegyedeket is elérték a lángok. Az Athént kedd óta  fenyegető tüzeket sikerült megfékezni, de a tűzoltók és az oltáshoz használt repülőgépek tovább dolgoznak a térségben.

(Borítókép:  Lángol a növényzet Athén északkeleti külvárosa, Varibobi környékén 2021. augusztus 3-án. Fotó: Jánisz Koleszidisz / MTI / EPA)

Rovatok