Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij testvérét

2021. augusztus 6., péntek 16:30

Egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken egy moszkvai bíróság pénteken Oleg Navalnijt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus öccsét.

A fiatalabbik Navalnij-testvért azon a jogcímen ítélték el, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt az elítélt bátyja szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében.

Ugyanilyen vád alapján az elmúlt napokban Nyikolaj Ljaszkin ökológus mozgásszabadságát egy évre, a Navalnij közeli munkatársaként ismert Ljubov Szobol ügyvédnőét pedig másfél évre korlátozták. Ez azt jelenti, hogy este tíz és reggel hat között nem hagyhatják el a lakhelyüket és nem utazhatnak el Moszkvából. Ljaszkin és Szobol egyaránt az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) munkatársa volt.

Az ügyvédnő jelöltként szándékozott indulni a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, ám kampányát végül kénytelen volt felfüggeszteni, miután az FBK-t a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette és betiltotta. Oroszországban egy új rendelkezés által a szélsőségesnek nyilvánított szervezetek tagjai évekre elveszítették passzív választójogukat, és nem indulhatnak el például a törvényhozási választáson sem.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. A rá korábban az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztést azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Rovatok