Index Vakbarát Hírportál

Hat amerikai szövetségi államban már nem engedélyezik a kiskorúak házasságkötését

2021. augusztus 6., péntek 20:48

Az Egyesült Államok hat tagállamában tiltották be gyerekek és kiskorúak házasságkötését, legutóbb New York hozott ilyen rendeletet New Jersey-t, Delaware-t, Pennsylvaniát, Minnesotát és Rhode Islandet követve – olvasható az Independent című brit lap online kiadásában.

New Yorkban esküvői ruhában tüntettek Andrew Cuomo i kormányzó hivatala előtt, összeláncolt kezekkel és leragasztott szájakkal. Annak az Andrew Cuomónak a hivataláról van szó, aki a gyanú szerint szexuálisan zaklatott több nőt is.

A gyerekházasságok és az erőszakkal kötött frigyek ellen fellépő Unchained at Last nevű amerikai csoport kimutatása szerint

csaknem 300 ezer kiskorú kötött házasságot az Egyesült Államokban 2000 és 2018 között. A legfiatalabbak tízévesek voltak.

A New York-i tiltás szerint 18 évesnél fiatalabb nem köthet házasságot.

Nalia Törvényének is nevezik a rendelkezést Nalia Amin után, akit nyolcévesen jegyeztek el, 15 évesen pedig Pakisztánba kényszerítették, hogy hozzámenjen 28 éves unokafivéréhez. Bár a házasságot hivatalosan Pakisztánban kötötték, az Egyesült Államokban is érvényesnek minősítették, mivel akkoriban 14 év volt az alsó korhatár.

Az Egyesült Államok további 44 tagállamában különbözőképpen rendelkeznek:

Akad olyan tagállam is, mint Mississippi, amelyben nemek szerint különbséget tesznek: a lányok fiatalabban köthetnek házasságot, mint a fiúk.

A tagállamok többségében egyébként a kiskorú megházasodhat, amennyiben bűnnek számít a házasságon kívüli nemi élet.

Legalább 40 tagállamban enyhítő vagy akár teljesen felmentő körülmény, ha egy kiskorút megerőszakoló házasságot köt az áldozatával.

(MTI)

Rovatok