Index Vakbarát Hírportál

Megszökött egy kobra Texasban, azóta se találják

2021. augusztus 6., péntek 22:08

Megszökött a gazdája otthonából Texasban egy nyugat-afrikai sávos kobra (Naja savannula), aminek a mérge először bénulást, majd halált okoz.

A kígyó napokkal ezelőtt, Dallas egyik elővárosában, a közel 200 ezer lakossal rendelkező Grand Prairie-ben menekült el a gazdájától, és azóta se találják. A tulaj azt mondta, hogy a kígyónak épp egy patkányt adott enni, amikor a pikkelyes hüllő hirtelen elszökött, és most attól tart, hogy azóta elpusztult.

A történtek miatt a városi önkormányzat figyelmeztetést adott ki és azt kérte a lakosoktól, kerüljék el az állatot

A körülbelül hat láb (1,8 méter) hosszú kobra a világ egyik legveszélyesebb kígyója. Az állat jellemzően csak akkor támad az emberre, ha veszélyben érzi magát. 

De ha ez megtörténik, akkor a mérge szép lassan bénulást, majd halált okoz.

Randall Kennedy, egy Dallas-környéki vadőregyesület vezetője azt mondta, hogy miután a kígyó gazdája értesítette őket a történtekről tíz csapdát állítottak fel a ház körül, de nem sikerült elkapniuk az állatot.

Nem veszi üldözőbe az embereket, de ha rálépnek vagy megragadja valaki, akkor harap. Ettől eltekintve az állat nem jelent veszélyt

– mondta Kennedy. 

Az önkormányzat azt kérte, hogy senki se próbálja meg befogni az állatot, és ha észreveszik, akkor hívják ki a szakembereket.

Legális a halálos kígyó 

A kígyó tulajdonosa azt állítja, hogy legálisan vette az állatot és egyelőre a hatóságok sem léptek fel vele szemben a történtek miatt. Valószínűleg azért nem, mert a helyi önkormányzat elég érdekesen szabályozta le azt, hogy milyen kígyókat tarthat valaki. A hatályos rendeletek értelmében ugyanis

óriáskígyókat (Boákat, Pitonokat) tilos tartani, a „szimpla” mérgeskígyókkal azonban semmi baj nincs, azokat lehet. 

Egyébként egész Dallas megyében engedélyezve van a kígyók tartása, de csak bizonyos korlátok között.

Rovatok