Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik európai országban néznek leggyakrabban a pohár fenekére

2021. augusztus 6., péntek 14:43

Az Európai Unióban az összlakosság 8,4 százaléka, minden tizenkettedik felnőtt naponta fogyaszt alkoholt – derül ki az uniós statisztikai hivatal 2019-es adatokon alapuló felméréséből. A kutatás szerint a naponta alkoholt fogyasztók aránya Portugáliában a legmagasabb, itt a lakosság 20,7 százaléka iszik napi szinten. A második és harmadik helyen Spanyolország és Olaszország helyezkedik el, 13, illetve 12 százalékkal.

A balti államokban nyúlnak a legkevésbé az üveg után. Lettországban és Litvániában csupán 1 százalék fogyaszt alkoholt napi szinten. Viszont e két balti államban a legmagasabb a heti és havi szinten italozók száma, 31,1 és 31,3 százalék. A horvátoknál a legmagasabb azoknak az aránya (38,3 százalék), akik soha, legalábbis egy év alatt egy alkalommal sem fogyasztottak alkoholt.

A havi nagy berúgásokban Dánia, Románia és Luxemburg az éllovas. Ezekben az országokban a lakosság 38 százaléka, 35 százaléka, illetve 34 százaléka issza le magát havonta. Magyarország ezen a téren a 27 uniós tagállam közül a 21. helyen áll, a magyarok 13 százaléka viszi túlzásba az ivást.

A felmérés arra is rávilágít, hogy valamennyi uniós tagállamban a férfiak gyakrabban isznak alkoholt, mint a nők. A legnagyobb különbség a nemek között a napi fogyasztásban Portugáliára (33,4–9,7 százalék) és Spanyolországra (20,2–6,1 százalék) jellemző, a heti fogyasztást figyelembe véve pedig Romániára (32,2–6,6 százalék) és Szlovákiára (30,6–8,8 százalék). A havi fogyasztás aránya viszonylag egyenlő volt a nemek között.

Rovatok