Index Vakbarát Hírportál

Mauritiust használná hídfőállásnak India

2021. augusztus 6., péntek 18:16

Titkos haditengerész támaszpontot üzemeltethet India Mauritius egyik szigetén az aljazeera beszámolója szerint. A pánarab hírügynökség által közzétett fotók láttán nagy a valószínűsége annak, hogy Új-Delhi így próbál geopolitikai befolyást gyakorolni Afrikára.

Az aljazeera által megszellőztetett műholdfelvételek, pénzügyi beszámolók, valamit helyszíni tudósítások minden valószínűség szerint katonai komplexum létezését támasztják alá egy a Mauritiushoz tartozó szigeten Agalégán. Egyes katonai szakértők szerint a szigeten nemzetközi repülőgépek fogadására alkalmas leszállópályát fognak átadni.

A hírügynökség az utóbbi időben számos olyan hajót észlelt, amelyek építőanyaggal megrakodva indultak a sziget felé.

A katonai bázissal kapcsolatos hírek legelőször 2018-ban kezdtek el terjedni, akkor mindkét ország tagadta, csupán csak annyit közöltek, hogy az infrastrukturális fejlesztések a szigetlakók érdekeit szolgálják. A mindössze háromszáz lakost számláló sziget Mauritiustól 1100 km-re található. Az Observer Research Foundation (ORF) agytröszt szerint az indiai bázis célja egyértelműen az indiai-óceán délnyugati részének megfigyelése.

AZ ÜGYBEN MEGSZÓLALTATOTt SAMUEL BASHFIELD, AZ AUSZTRÁL NEMZETI EGYETEM (ANU) KUTATÓJA ÚGY VÉLI, HOGY A TÉRSÉG AZ UTÓBBI IDŐBEN JELENTŐS MÉRTÉKBEN FELÉRTÉKELŐDÖTT GEOPOLITIKAI SZEMPONTBÓL.

2021. májusában Pravind Jugnauth a sziget miniszterelnöke kategorikusan tagadott minden olyan feltételezést a parlamentben, ami arra utal, hogy az építkezés katonai célokat szolgálna. Egyes elemzők szerint a támaszpont a növekvő kínai befolyást próbálja ellensúlyozni a térségben. Bashfield szerint jól mutatja ezt, hogy Peking egyre több területet von ellenőrzése alá a térségben, elég csak Dzsibutit vesszük számításba.

Rovatok