Index Vakbarát Hírportál

„Egyedül vagyunk és közel a vég” – drámai a helyzet Görögországban

2021. augusztus 8., vasárnap 12:05 | aznap frissítve

Változatlan intenzitással tombolnak az erdőtüzek Görögországban. A lángok továbbra is az ország több területén pusztítanak. A második legnagyobb görög szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott vasárnap, hogy katasztrofális a helyzetük, szavai szerint: már több ezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, ahol már a hatodik napja tartanak az erdőtüzek, és több falu is porig égett. Legmegrázóbb szavai ezek voltak:

Egyedül vagyunk és közeleg a vég!

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sikerül ellenőrzés alá vonni a tüzeket, ott Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében, a félsziget nyugati részén tombolnak és terjednek egyre tovább a lángok.

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében. Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok.

Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolni a tűzoltóknak. Az anyagi kár jelentős a térségben: az első becslések szerint több mint 300 épület égett le, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Az áramszolgáltatás helyreállítása egyes helyeken akár két hétig is eltarthat.

A görögországi erdőtüzek megfékezésében a hadsereg, illetve önkéntes csapatok mellett külföldi tűzoltók is részt vesznek, többek között csehek is. Podivín városából 36 tűzoltó indult Görögországba 15 tűzoltóautóval. A görög hatóságokkal történt egyeztetés alapján Athén körzetében fognak segítséget nyújtani.

A kiküldetésükre vonatkozó határozatot Jan Hamácek belügyminiszter hozta meg Jakub Kulhánek külügyminiszterrel egyetértésben – közölte az illetékes. A cseh tűzoltók előreláthatólag hétfőn érkeznek Athénba és legalább tíz napig maradnak Görögországban – tudósít az MTI.

Rovatok