Index Vakbarát Hírportál

Mégsem tiltanák be a levendulát

2021. augusztus 8., vasárnap 07:23 | aznap frissítve

Szó sincsen a levendula betiltásáról, vagy éppen arról, hogy veszélyesnek minősíthetik a közkedvelt gyógynövényt – szúrta ki a Telex. Korábban az Index is beszámolt a Fr24news cikke alapján arról, hogy az új szabályozás alapján figyelmeztetést kellene írni például a levendulaolaj üvegére a benne lévő allergének miatt, de úgy tűnik, ez kacsa volt.  

A francia álhírre az Európai Bizottság Twitteren reagált franciául, amelynek az a lényege, hogy senki nem akarja betiltani a gyógynövényt, a jogalkotást felülvizsgálják annak érdekében, hogy az még hatékonyabban védje a fogyasztói és környezetvédelmi érdekeket. Megjegyezték, hogy az ágazat valamennyi szereplőjét meghallgatják, mielőtt javaslatukat közzétennék.

A lap megkereste a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnökét, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docensét, Csupor Dezsőt, aki röviden úgy kommentálta a hírt, hogy „nem akarja betiltani a levendulát az Európai Unió”, és veszélyes növénnyé sem fogják minősíteni. „Sem gyógyszerként, sem kozmetikai alapanyagként tiltás vagy korlátozás nem várható, ami elképzelhető, az a figyelmeztetés” – magyarázta. 

Beszélt viszont arról, hogy korábban az Európai Unió megbízásából készült egy szakértői anyag, amelyben megállapítják, hogy allergiás reakciót válthatnak ki a kozmetikumokban az illatosító anyagok, és először itt esett szó arról, hogy gond lehet az illóolajokkal, azonban a gyógyszerész gyorsan eloszlatta a tévhiteket. 

A szakirodalom szerint a levendulával kapcsolatban allergiás reakciók csak nagyon szórványosan fordulnak elő, tehát ez nem egy kifejezetten allergizáló illóolaj. Ráadásul a fő allergizálónak mondott vegyülete, a linalol allergizáló hatása csak akkor igazán jelentős, ha oxidálódik. Ha az illóolaj nagyon régi, elkezd mondjuk úgy, hogy avasodni, tehát oxidálódni, akkor alakul ki a benne lévő linalolból olyan oxidált forma, ami viszont már allergizálóbb

– fogalmazott a Telexnek Csupor Dezső gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense.

Rovatok