Index Vakbarát Hírportál

A fél világot átverték az oroszok a vakcinaszállításokkal

2021. augusztus 8., vasárnap 15:09

Több országban is elkeseredett dühöt váltott ki az orosz Szputnyik V késedelmes szállítása. A vásárlók azt állítják, cserben hagyták őket. Van, aki új beszállító után nézett.

Több ország kötött szerződést a tavaly világelsőként bemutatott, orosz Szputnyik V koronavírus-oltóanyag több millió dózisának a megvásárlására.

Oroszországnak adott a „kapacitása arra, hogy 2021-ben 700 millió ember számára biztosítsa a vakcinát Oroszországon kívül” – ezt állította az év elején az oltóanyag külföldi forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alapjának (RDIF) vezetője.

Július óta azonban számos, köztük fejlődő országok is arról számoltak be, hogy csak a töredékét kapták meg a kifizetett dózisnak.

Oroszország a fejlődő országokkal folytatott „vakcinadiplomácia” részeként népszerűsítette a Szputnyik V-t. A vakcinával kapcsolatos nyugati kritikákat – legalábbis az orosz hírügynökség, a TASZSZ szerint – „aljas propagandaként” utasították el.

Kezdetben kétségek merültek fel a vakcina klinikai vizsgálatával kapcsolatban. A legújabb kutatások szerint a vakcina biztonságos és hatásos.

Irán csak a töredékét kapta a megrendelt mennyiségnek

A késedelmes szállítások által leginkább sújtott országok egyike Irán. Teherán 60 millió dózist rendelt, aminek csak töredéke érkezett meg – összegezte a fejleményeket a BBC.

Februárban még azt közölték, hogy Irán ötmillió dózist kap az Oroszországgal kötött megállapodás „első szakaszában”.

Június végéig azonban az Iránnak szállított Szputnyik-dózisok száma mindössze 920 ezer volt, amit most tornáztak fel kétmillióra.

Az ellátás növelésére tett kísérletként közös vállalatot hoztak létre a Szputnyik V iráni gyártására. Teherán közben más országokból, köztük Kínából is kapott ötmillió vakcinát.

Latin-Amerikában dühöt váltott ki az akadozó szállítás

Guatemala volt az egyik első ország, ahol arra panaszkodtak, hogy az ígért orosz szállítások nem teljesültek.

Az ottani kormány áprilisban 16 millió Szputnyik V dózist rendelt Oroszországtól. Ebből nyolcmillió dózisért több mint 79 millió dollár (csaknem 24 milliárd forint) előleget utalt. A félév végéig azonban a helyi média szerint mindössze 150 ezer adag érkezett meg.

Az orosz vakcinák leszállításának csúszása miatt a kormányzati illetékesek felvetették, hogy visszatérítést kérnek Oroszországtól.

Ezzel párhuzamosan Alejandro Giammattei államfő azt jelentette be, hogy újratárgyalták a szerződést a Szputnyik V szállítójával. Guatemala csak feleannyi vakcinára tart igényt, a felszabaduló pénzt pedig arra fordítják, hogy más gyógyszercégektől, a Pfizertől, a Modernától és a Johnson & Johnsontól vásároljanak oltóanyagot.

A hondurasi hatóságok a késedelmek miatt vészhelyzeti terven dolgoznak. Az egyik miniszter szerint „a szállító cserbenhagyta az országot”.

Bolíviai tudósítások szerint az ország május végéig csak 745 ezer dózist kapott az ígért 5,2 millióból. A helyi sajtó szerint Oroszország több vakcinát ígért, mint amennyit szállítani tudott.

Januárban Mexikó és Oroszország a két ország elnöke közötti megállapodást ünnepelte, amellyel összhangban 24 millió adag Szputnyik V-t kellett volna leszállítani. Ehelyett az ország eddig csak 4,1 millió dózist kapott.

Argentínában Alberto Fernandez elnök tanácsadója e-mailt küldött az orosz RDIF-nek. Ebben az állt, hogy július 7-én Argentína még mindig 5,5 millió dózist vár az első, és 13,1 millió dózis Szputnyik V-t vár a második szállítmányból. „Pillanatnyilag az egész szerződés felbontásának kockázata áll fenn” – olvasható az argentin média által megszerzett e-mailben.

Afrikában hosszú a várakozási idő, a közvetítők pedig drágítják a szállítást

A Szaharától délre fekvő Afrikában a magas árak, a késedelmes szállítások és a hatásossággal kapcsolatos aggályok okoznak gondot az elosztásban.

Februárban az Afrikai Unió vakcinákkal megbízott munkacsoportja közölte: Oroszország 300 millió dózis Szputnyik V-t ajánlott fel egy finanszírozási csomaggal együtt.

Az RDIF szerint a szállítások zöme júniusban kezdődött volna. A hónap elejéig 11 afrikai ország hagyta jóvá az orosz vakcina alkalmazását. Július elejéig azonban kevés adag érkezett.

Áprilisban a ghánai kormány bejelentette, hogy 3,4 millió adag Szputnyik V-t rendelt, július elejéig azonban csak 20 ezer adagot kapott.

Angolában az egészségügyi miniszter június végén bizakodóan azt mondta, hogy rövidesen további adagok érkeznek a Szputnyik vakcinából. Májusban az ország 40 ezer dózis Szputnyik vakcinát kapott a lekötött 12 millióból.

Afrikában további nehézségeket okoznak az árakat megemelő közvetítők. Kenya áprilisban elrendelte a Szputnyik V használatának leállítását, miután kiderült, hogy az oltóanyag olyan magáncégekhez került, amelyek akár 70 dollárt is elkérnek egy dózisért.

A hazai kereslet kielégítése a prioritás

A Szputnyik V globális terjesztésére vonatkozó ambiciózus tervek ellenére Oroszországnak már az is nehézséget okoz, hogy elegendő mennyiséget állítson elő saját szükségleteinek a kielégítésére.

Pedig az oroszok vonakodnak beoltatni magukat. A lakosság csupán 15 százaléka kapta meg az első oltást június végéig.

A Reuters szerint azonban most megnőtt a hazai kereslet, miután egyes térségekben kötelezővé tették a vakcinát az állami szektor egyes területein. Moszkva szerint ez, valamint a tárolási gondok okozzák a hiányt.

A Kreml ugyan ígéretet tett, hogy megoldja a tengerentúli szállításokat, de azonnali prioritása a belföldi kereslet kielégítése.

A külföldi termelés pang

Az év eleje óta több ország kötött megállapodást az RDIF-fel a Szputnyik V helyi gyártásáról.

India például évente százmillió dózist lenne képes előállítani. A gyártást azonban szeptemberig elhalasztották, emiatt számos ország még mindig jobbára az orosz gyártású dózisokra szorul.

A Szputnyik V gyártását a belgrádi Torlak Intézetben június 4-én indították el hivatalosan. A szerb média mégis arról számolt be, hogy az ország több részén nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség a második dózis beadásához.

Egyes térségekben pedig még az első dózisokra is várnak – közölték a belgrádi lapok.

(Borítókép: Szputnyik-szállítmány Argentínában. Fotó: Augustin Marcarian / Reuters)

Rovatok