Index Vakbarát Hírportál

Összezavarják a gólyákat a görög erdőtüzek

2021. augusztus 9., hétfő 22:53

A görögországi erdőtüzek megzavarták az Afrikába tartó gólyákat, amelyek egy része eltévedt, megsérült vagy elpusztult − közölte az egyik helyi vadvédelmi szervezet, az ANIMA. A gólyák minden évben átszelik az Attika régiót, hogy az Athéntól nagyjából hetven kilométerre délkeletre lévő Szunion-foknál várják be a kedvező szeleket, amelyek segítenek nekik átkelni a Földközi-tengeren, hogy Afrikában tölthessék a telet.

A szervezet sérült vadállatok ápolásával és rehabilitációjával foglalkozik athéni elsősegélyközpontjában. A szakemberek szerint az elmúlt napokban olyan helyeken bukkantak gólyákra, ahol korábban sosem, például a főváros északi részén lévő lakóövezetek épületein. Az ismeretlen városi területekre tévedt madarak egy része megzavarodott, és sokuk elpusztult, miután elektromos vezetéknek és villanyoszlopoknak ütköztek.

Athénban most először találkoznak ilyen nagy számú gólyapusztulással, a helyiek a pázsitjukról szedik össze az elhullott madarakat. Az ANIMA központjában sok gólyát ápolnak. Amint ezek a madarak megerősödnek, visszaengedik őket a vadonba.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűzinformációs-rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Rovatok