Index Vakbarát Hírportál

Lázadók kezére kerültek a világörökségi keresztény sziklatemplomok

2021. augusztus 9., hétfő 10:45

Etiópia északi Tigré szövetségi államának lázadó fegyveresei átvették az ellenőrzést Lalibela városa felett, amely az Unesco világörökség része a szomszédos Amhara tartományban. Lalibela városában XIII. századi sziklába vájt templomok állnak, amelyeket több millió ortodox keresztény szent helyeknek tart.

A háború tavaly novemberi kitörése óta több ezren haltak meg, és a harcok mostanra átterjedtek Amharára és Afarra, két Tigrével szomszédos szövetségi államra. A harcok miatt emberek milliói kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. Mind a tigréi lázadókat, mind az etióp hadsereget és szövetségeseit emberi jogi túlkapásokkal és háborús bűnökkel vádolják.

Az amerikai külügyminisztérium felszólította a tigréi erőket, hogy tartsák tiszteletben Lalibela kulturális örökségét. Washington aggodalmát fejezte ki az egyre inkább eldurvuló konfliktus miatt.

A harcokban a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) emberei júniusban visszafoglalták a kormányerőktől Tigré tartományi fővárosát, Mekellét.

A konfliktus azért robbant ki, mert az Etiópiát 1991 és 2018 között irányító és a tigrinya népcsoporthoz tartozó TPLF párt a választások után kiszorult a hatalomból, gyakorlatilag az új kormányfő Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor kiléptek a kormánykoalícióból. Tevékenységük Tigré szövetségi államra korlátozódott, ahol az utóbbi években különféle etnikai és politikai konfliktusok szításával folyamatosan ásták alá az új vezetés hatalmát. 

Aztán a több mint ötmillió lakosú északi tartományban a TPLF vette át az uralmat november elején. Ha ez nem lett volna elég, később a lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított a lázadók megfékezésére. A polgárháborúban több ezren vesztették életüket, és százezrek váltak földönfutóvá, illetve menekültek tízezrei indultak el a szomszédos Szudán felé. 

Az addisz-abebai kormány tagadja, hogy a blokádot még mindig fenntartaná a térség ellen, és kizárta a tárgyalásokat. Az a tény azonban, hogy a TPLF most benyomult a szomszédos Amharába és Afarba, komoly nemzetközi bírálatokat váltott ki, és mind az ENSZ, mind az USA a harcok beszüntetésére szólította fel a szembenállókat. Az etióp kormány szerint Amharában és Afarban már több mint 300 000 ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az ENSZ külön közölte azt is, hogy 175 humanitárius segélyt szállító teherautója érkezett Tigrébe a héten.

(Borítókép: A sziklába vájt Szent-György templom Lalibela városában 2019. február 1-jén. Fotó: Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok