Index Vakbarát Hírportál

Kelemen Hunor: Ludovic Orban nyilatkozata Ceausescu retorikáját idézi

2021. augusztus 9., hétfő 13:40

Ludovic Orban vasárnapi nyilatkozata Niculae Ceausescu politikáját idézi fel – mondta Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke a Maszolnak.

Az erdélyi politikus arra a nyilatkozatra reagált így, amely a Székelyföld etnikai összetételének megváltoztatásáról szólt.

Ludovic Orban úgy tett, „mintha most jött volna egy másik bolygóról, és ezzel elsősorban az erdélyi magyar választókat nézi le” – fogalmazott Kelemen Hunor. 

Az RMDSZ elnöke kifejtette: azért tudják képviselni az erdélyi, székelyföldi magyarokat is, mert immár harminc éve folyamatosan megkapják ehhez a támogatást – jelentette ki a szövetség elnöke.

Erre azt mondani, hogy egyeduralomra törekszünk, azt jelenti, nem ismeri a valós helyzetet, vagy régi beidegződéseket, sztereotípiákat vesz át anélkül, hogy gondolkodna

– hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki szerint Orban megnyilatkozása „buta nyilatkozat volt és méltatlan egy olyan pártelnökhöz, akinek az ország minden egyes régiójáról valós tudása kellene legyen”.

Kifejtette: az etnikai arányok megváltoztatására vonatkozó kijelentésével Ceausescu retorikáját veszi át és mivel a ’70-es, ’80-as évekből örökölt minták mentén tud gondolkodni. 

Azt mondani, hogy a gazdaságfejlesztésnek az etnikai arányok megváltoztatás a célja, hát Ceaușescu is éppen ezt akarta az iparosítással

– mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke leszögezte: nem azért kell beruházni, gazdasági fejlesztéseket beindítani, hogy az etnikai arányok megváltozzanak. „Aki ilyen céllal akar befektetni, beruházni, az inkább messze kerülje el Székelyföldet” – mondta. 

Rovatok