Index Vakbarát Hírportál

„Igazságot Geronimonak!” – országos botrány lett egy alpaka ügyéből a briteknél

2021. augusztus 10., kedd 18:03

Egy betegnek minősített alpaka elaltatása ellen tiltakoznak állatvédők Angliában – írja az MTI.

Az állatot, Geronimót a brit környezetvédelmi minisztérium döntése szerint el kell altatni, mivel szarvasmarha-tuberkulózissal fertőződött meg. 

A döntéssel azonban sokan nem értenek egyet és az ügyben már egy petíció is indult,

amelyet több mint 80 ezren írták alá.

A tiltakozók kedden Boris Johnson brit miniszterelnök irodája elé vonultak és azt követelték tőle, hogy mentse meg az állat életét. A demonstrálók „Mensük meg Geronimót” és Igazságot Geronimónak” feliratú transzparenseket vittek magukkal.

Mindeközben a The Sun beszámolója szerint az elaltatásra vonatkozó csütörtöki döntés óta 30 alpakatenyésztő, helyi lakos és aktivista őrzi a csütörtöki döntés óta a nyugat-angliai Wickwar faluban azt a farmot, ahol az Új-Zélandon született Geronimo él.

A bíróság döntése szerint ugyanis harminc napon belül el kell altatni az állatot.

Az állat gazdája és támogatói szerint viszont a betegséget megállapító két teszt hibás volt és egy véleményük szerint pontosabb vérteszt elkészítését követelik. George Eustice környezetvédelmi miniszter szerint azonban a tesztek megfelelőek voltak és ezért visszautasította az új vizsgálat készítését. A Daily Mail szerint ugyanakkor a hatósági tisztviselők közt is vannak, akik kétségesnek tartják a használt teszt eredményét.

Az Egyesült Királyságban korábban négy olyan alpakát és öt olyan lámát altattak el szarvasmarha-tuberkulózis miatt, amelyekről később a boncolásnál kiderült, hogy nem voltak fertőzöttek.

Rovatok