Index Vakbarát Hírportál

Görögország soha nem látott méretű katasztrófával néz szembe

2021. augusztus 10., kedd 15:18 | aznap frissítve

Az országban jelenleg 586 helyen ég még erdőtűz – ismerte el televíziós beszédében Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Görögországba egyre több helyről érkezik ugyan segítség, de a tűzoltók még mindig komoly küzdelmet folytatnak a lángok ellen.

A mediterrán országot az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb hőhulláma sújtja, a tüzek miatt az elmúlt napokban összesen 63 szervezett evakuálás volt. 

A miniszterelnök bocsánatot kért 

Micotákisz Kiriákosz bocsánatot kért a kormány nevében, ha hibáztak a tüzek megfékezésében, amelyek az elmúlt héten több száz házat, több ezer hektár erdőt pusztítottak el, és emiatt több tucat település lakóinak kimentését kellett elrendelni.

Ezek az elmúlt napok az utóbbi évtizedek legnehezebb napjai voltak országunk számára

– mondta Micotákisz Kiriákosz, a rendkívüli hőséget és a hónapok óta tartó szárazságot említve, amelyek megnehezítették a tűzoltást.

Nem tudni magyar áldozatról

Kiemelt figyelemmel kíséri a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Görögországban zajló fejleményeket, mondta el az Index megkeresésére a szaktárca. A KKM-nek nincs tudomása olyan magyar állampolgárról, aki közvetlenül érintett lenne a görögországi tűzesetekben.

„Munkatársaink készek, hogy azonnali segítséget nyújtsanak a bajba jutott magyar állampolgárok részére” – tették hozzá.

A környezetvédelmi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a kontinensen az éghajlatváltozás hatásai miatt Dél-Európa van a legnagyobb veszélynek kitéve, ahol az aszálykárok és az erdőtüzek egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak.

Nyilvánvaló, hogy a klímaválság az egész bolygót érinti. Ez a magyarázat, de nem mentség vagy alibi. Lehet, hogy mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges volt, de sokszor úgy tűnik, hogy ez sem volt elég a természettel vívott egyenlőtlen küzdelemben

– mondta Micotákisz.

Országszerte küzdenek a lángok ellen

A tűzoltók és a helyiek még mindig küzdenek Évia szigetén a tűzzel, amely hétfőn két újabb falvat, Galatsonát és Avgariát közelített meg az erős szél miatt. Avgaria kiürítését már el is rendelték a hatóságok.

Az Ekathimerini nevű görög portál jelentése szerint kedden Évián

873 tűzoltó 229 járművel küzd a tűz ellen. 

Ukrán, román, szerb, szlovák és lengyel tűzoltók is vannak köztük. Ezenfelül munkájukat 14 helikopter is segít, ezek közül három Szerbiából, kettő-kettő pedig Svájcból és Egyiptomból érkezett. A beszámoló szerint a tűz intenzitása már valamelyest enyhült, de még mindig veszélyt jelent a környező falvakra.

A tűzoltók mellett a munkában a helyi lakosok továbbra is részt vesznek. 

Ha elhagyták volna a falvakat – ahogy azt a hatóságok megparancsolták –, minden leégett volna

– mondta az egyik, Évián dolgozó önkéntes tűzoltó. 

Hozzátette: a levegőből még mindig lehetne segíteni a tűzoltást, ehhez több repülőgépre lenne szükség.

Az ország többi régiójában is erdőtüzekkel harcolnak a tűzoltók, Évia mellett Peloponnészoszon vannak még súlyos esetek. 

Meghalt egy tűzoltó

Múlt héten Athéntól északra meghalt egy önkéntes tűzoltó. A 38 éves férfit egy, a tűz miatt kidőlő villanyoszlop eltalálta, és belehalt a sérülésbe. 

A görög belügyminiszter, valamint pénzügyminiszer kedden közölték, hogy a férfi – aki „önzetlenül polgártársai segítségére sietett” – temetését az állam fogja finanszírozni.

Egész Európa megmozdult 

Uniós tisztviselők hétfői közlése szerint a tagállamok már

KÖZEL EZER TŰZOLTÓT, kétszáz JÁRMŰVET ÉS KILENC REPÜLŐGÉPET KÜLDTEK GÖRÖGORSZÁGBA. 

Micotákisz Kiriákosz a Twitteren köszönte meg a segítségnyújtást, és azt is közölte, hogy vasárnapig honnan mennyi segítség érkezett.

Köszönjük, hogy Görögország mellett állnak ezekben a nehéz időkben

– írta azoknak az országoknak, ahonnan segítség érkezett. 

Még Putyin is segít

Vlagyimir Putyin orosz elnök – a görögök kérésére – hétfőn két Il–76-os gépet (ezeket „vízbombázó” repülőgépként fogják bevetni), valamint két Mil Mi–8-as helikoptert küldött Görögországba .

Az athéni orosz nagykövetség azt írta, hogy a járműveket Micotákisz és a külügyminiszter kérte az orosz elnöktől. Az oroszok korábban egy Beriev-gépet már küldtek Görögországba. 

Globális probléma a szélsőséges időjárás

Hétfőn jelent meg az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) jelentése, amely egyértelműen megállapította: az ember felelős az éghajlati válságért, és megerősítette, hogy nagy hatású és gyors változások már bekövetkeztek, némelyik visszafordíthatatlanul.

A tudósok minden eddiginél biztosabbak abban, hogy a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás között összefüggés van. A jelentés szerint globálisan az aszályok, amelyek korábban csak tízévente egyszer fordultak elő, most hetven százalékkal gyakoribbak. A súlyos aszály és a rekordmeleg pedig elhúzódó és pusztítóbb erdőtüzeket eredményez.

Micotákisz elmondta, hogy a görögországi tűzoltás során elkövetett hibákat kivizsgálják, akik hibáztak, azokat felelősségre vonják, és kártalanítják azokat az embereket, akiknek a vagyona ez okból megsemmisült. Az erdőtüzek hatásainak kezelésére a görög kormány még a héten konkrét intézkedéscsomagot jelent be.

(Borítókép: Tűzoltók próbálják eloltani az erdőtüzet Görögországban 2021. augusztus 10-én. Fotó: Stelios Misinas / Index)

Rovatok