Index Vakbarát Hírportál

Terrorellenes hadgyakorlatot tart a kínai és az orosz hadsereg

2021. augusztus 10., kedd 11:10

Földi és légi manővereket gyakorol a kínai és az orosz hadsereg Kína északnyugati részén fekvő Ninghszia-Huj Autonóm Területen. 

A kínai védelmi minisztérium közleménye szerint a gyakorlat célja a két hadsereg terrorellenes együttműködésének erősítése, továbbá a két ország regionális és a nemzetközi béke és biztonság iránti szilárd elhivatottságát hivatott bemutatni.

A Global Times című kínai lap internetes kiadásában hétfő este megjelent cikk szerint ez az első alkalom, hogy a kínai hadsereg más országgal közös gyakorlaton veti be J-20 típusú lopakodó vadászgépeit. A lap által idézett kínai szakértők szerint ez is alátámasztja a két hadsereg közötti kölcsönös bizalmat

Kína és Oroszország között átfogó stratégiai partneri kapcsolat áll fenn, ám hivatalos, szövetségben nem állnak egymással. Moszkva és Peking mindazonáltal jellemzően támogatja egymást a két ország érdekeit érintő kérdésekben.

Az MTI jelentésében kitér arra, hogy a két katonai hatalom úgy gyakorlatozik együtt, hogy a stratégiai jelentőséggel bíró Afganisztánban folyamatosan romlik a biztonsági helyzet, az iszlám fundamentalista irányzatát követő tálibok sorra aratják a katonai győzelmeket a tehetetlen kormányerőkkel szemben.  

Moszkva és Peking pedig az kialakuló hatalmi űrt látván a tálibokkal egyeztet az ország jövőjéről. 

Rovatok