Index Vakbarát Hírportál

Ismét vádat emeltek Alekszej Navalnij ellen

2021. augusztus 11., szerda 21:55

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) egy, az állampolgárok személyiségét és jogait sértő szervezet létrehozásával vádolta meg Alekszej Navalnij ellenzéki politikust – adta hírül az MTI. Navalnij 2011 óta vezette a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát (FBK), melyet júniusban tiltottak be, miután szélsőségesnek és külföldi ügynöknek minősítették. 

Moszkvában és más orosz városokban januárban, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseket tartottak Alekszej Navalnij szabadon bocsátása érdekében. A gyanú szerint az FBK arra buzdította követőit, hogy részt vegyenek ezeken a gyűléseken. 

Az SZK honlapján szerdán megjelent közlemény szerint Navalnij társaival együtt annak tudatában szólított fel az interneten keresztül a tüntetésen való részvételre, hogy tisztában volt annak jogsértő mivoltával, ugyanis a hatóságokkal való egyeztetés nélkül, a járványügyi korlátozások idején szervezték őket. 

Amennyiben elítélik, Navalnij 200 ezer rubelig (mintegy 816 ezer forintig) terjedő bírságot vagy három évig terjedő szabadságkorlátozást, szabadságvesztést, illetve kényszermunkát kaphat. 

Az orosz ellenzéki vezető jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti

Rovatok