Index Vakbarát Hírportál

Afganisztán harmadik legnagyobb városát is elfoglalták a tálibok

2021. augusztus 12., csütörtök 10:02

A kormányellenes afganisztáni tálibok elfoglalták a Kabultól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Gazni városát, ez már a tizedik tartományi székhely, amely a radikálisok kezére jutott egy hét alatt – adta hírül az MTI, a tartományi tanácsot vezető Naszír Ahmad Fakiri bejelentése alapján. Frissítés: Csütörtök estére az ország harmadik legnagyobb városa, Herát is elesett. 

A vezető arról is beszélt, hogy a tálibok megszerezték a legfontosabb területeket, a kormányzói hivatalt, a rendőrségi negyedet és a börtönt, de a városban továbbra is szórványos összecsapások vannak.

Más tartományi székhelyen is összecsapások voltak, Laskargáhban

öngyilkos merénylő robbantotta fel magát és autóját a rendőrség székházánál, és a tálibok csütörtökre elfoglalták az épületet.

Néhány rendőr megadta magát, míg mások a közeli kormányzói hivatalba vonultak vissza, ami egyelőre még a kormányerők ellenőrzése alatt van. Emellett Kandahár városában is ropogtak a fegyverek, állítólag a szélsőségesek elfoglalták a tartományi börtönt. Ezen felül a tálibok megszerezték Kunduz, Sibargan és Faráh repülőtereit is ezzel, elvágva az afgán kormányerők további utánpótlási útvonalait.

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Fokozatosan és jól láthatóan egy kész terv szerint 

egyre több területet, város, csomópontot, repteret foglaltak el. A 34 tartományi székhelyből immár tízet az ellenőrzésük alatt tartanak,

ami az ország csaknem kétharmada.

Az amerikai haderő szakértő úgy vélik a tálibok egy hónapon belül körbezárhatják Kabult, és a főváros 3 hónapon belül eleshet, majd a radikálisok azt követően néhány hónapon belül az egész országban átvehetik az uralmat.

Az ország harmadik legnagyobb városa is Tálib kézre került 

Már napközben is érkeztek hírek arról, hogy Afganisztán harmadik legnagyobb városában, Herátban is előretörnek a tálibok.

Csütörtök estére ez a város is a tálibok kezére került.

Herát már két hete ostrom alatt álltak az egyik tálib hadúr, Iszmail Khan csapatai által végül csütörtökön összeomlott a város védelme.

beszámolók szerint a fegyveresek az összes kormányzati épületet elfoglalták a városban, a helyi lakosok ezek egyikéből néhány lövést is hallottak.  A börtönökből több lázadót is kiszabadítottak a harcosok, majd ezt követően egy kisebb győzelmi parádét tartottak a városban és Allahot éltették a siker után. 

Semin Barekzai, az afgán törvényhozás tagja megerősítette a város elestét, hozzátéve, hogy a helyi tisztviselők elmenekültek.

Herát megszerzése eddig a tálibok legnagyobb győzelme.

A várossal együtt már 11 tartományi székhelyet foglaltak el. Az afgán főváros, Kabul egyelőre nincs közvetlen veszélyben, több másik helyen viszont továbbra is előrenyomulnak a lázadók, sokan pedig elmenekültek otthonaikból.Hosszútávon pedig a főváros is veszélybe kerülhet, az amerikaiak szerint ugyanis

A TÁLIBOK HARMINC NAPON BELÜL KÖRÜLZÁRHATJÁK KABULT, ÉS KILENCVEN NAPON BELÜL EL IS FOGLALHATJÁK AZ AFGÁN FŐVÁROST.

Emiatt az amerikai nagykövetség azt kérte, hogy minden állampolgáruk hagyja el az országot. 

Mindeközben Katarban a harcoló felek diplomatái továbbra is béketárgyalásokat folytattak, de komolyabb eredmény nélkül. 

Rovatok