Index Vakbarát Hírportál

Vakcinát, gyorstesztet és lélegeztetőgépet ad ajándékba Magyarország

2021. augusztus 12., csütörtök 08:34

Újabb 100 ezer adag koronavírus elleni vakcina kölcsönadásáról döntött a magyar kormány Cseh Köztársaságnak – derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből

Az azonnal hatályba lépő, Varga Mihály által jegyzett kormányhatározatban olvasható, hogy a kormány, figyelemmel a koronavírus-világjárvány következtében előállt európai járványügyi helyzetre döntött a magyar állam tulajdonában álló, 100 000 adag Janssen vakcina kölcsönbe adásáról. Andrej Babiš cseh kormányfő július elején kért kölcsön 200 ezer dózis vakcinát Magyarországtól.

Egy másik, szintén a 152. Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban olvasható, hogy a kormány a Covid–19 elleni védekezéshez szükséges eszközök Vietnámi Szocialista Köztársaság részére történő adományozásáról is döntött, eszerint Magyarország

Százezer adag AstraZeneca Covid–19 Vaxzevria vakcinát, valamint további 100 000 darab Covid–19 vírusfertőzés kimutatását szolgáló Wondfo Covid–19 típusú antigén gyorstesztet biztosít ingyenesen a Vietnámi Szocialista Köztársaság részére.

Egy harmadik, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban olvasható, hogy a kormány orvostechnikai eszközöket és egyéni védőeszközöket adományoz Hargita megyének, Kovászna megyének és Maros megyének. Ehhez egy táblázatot is mellékeltek, amelyben pontosan látható, hogy miből mennyit kapnak a megyék. Az eszközök között szerepel 60 antigén gyorsteszt és három lélegeztetőgép is, utóbbi abból a 16 680-ból, amelyet a magyar kormány összesen 300 milliárd forintért vásárolt.

Rovatok