Index Vakbarát Hírportál

Hazaárulással vádolnak egy orosz vezető tudóst, őrizetbe vették

2021. augusztus 12., csütörtök 21:20

Hazaárulással gyanúsította meg és őrizetbe vette a Hiperszonikus Rendszerek Tudományos Kutatói Vállalata (NIPGSZ) vezérigazgatóját és főkonstruktőrét csütörtökön Moszkvában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – írja az MTI.

A moszkvai lefortovói bíróság az FSZB kérésére elrendelte a NIPGSZ-vezér, Alekszandr Kuranov két hónapos előzetes letartóztatását. Az ügy iratait a hatóságok titkosították.Az Interfax értesülései szerint Kuranov – aki a nyolcvanas évek vége óta foglalkozik a hiperszonikus eszközök elméletével ,

külföldi állampolgárnak adhatott át államtitkot tartalmazó információt.

A hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó informátora szerint a konstruktőr kutatásai iránt az Egyesült Államok és Kína mutatott érdeklődést. A tájékoztatás ugyanakkor nem terjedt ki arra, hogy a hazaárulás vádja összefüggésben áll-e ezekkel a kutatásokkal.

Kuranov a műszaki tudományok doktora, a Szentpétervári Állami Műszaki Egyetem vezetési rendszerek és technológiák tanszékének professzora, a Lenyinyec holdinghoz tartozó NIPGSZ Nyrt. vezérigazgatója és főkonstruktőre. 1988 óta dolgozott a Lenyinyecnél. Több éven át szervezője volt a Termokémiai és plazmafolyamatok az aerodinamikában című orosz-amerikai szimpóziumnak.

Az RBK című gazdasági lap úgy értesült, hogy Kuranov vezetésével és személyes részvételével „kutatások és kísérleti tanulmányok folynak a hiperszonikus légköri sebességű repülés új koncepciójának (az Ajax-koncepciónak) és a hiperszonikus technológia fő irányainak kidolgozására”.

Az Interfax szerint az Ajax repülőszerkezet létrehozására vonatkozó elképzelések a szovjet időkig nyúlnak vissza, de a 2000-es években is folytak vele kapcsolatos munkálatok.

 

Rovatok