Index Vakbarát Hírportál

Magyar hangzású nevet adtak a román bölényborjúnak, kitört a botrány

2021. augusztus 12., csütörtök 11:10

Ízekre szedték a kommentelők a moldvai Vânători-Neamț nemzeti park vezetőit, amiért egy magyar nő magyar hangzású ötletére esett a választásuk az egyik európai bölényborjú elnevezésekor – írja a Főtér.

A Vânători-Neamț vezetői valószínűleg a magyar–román közeledés jegyében kereszteltek el a bölényborjút. A Facebookon hirdették meg a keresztelőt, az újonnan világra jött bölényeik nevéről a látogatók dönthetnek.

Egyetlen feltételük volt, hogy a név a Románia országnévből származó „Ro” szótaggal kezdődjön, és sokan azt gondolnák, hogy ezzel a nacionalistáknak sem lehetett problémájuk. Azonban egy magyar javaslatot fogadtak el, és győztesként kihirdették a magyar nemzetiségű Hegyi Zsuzsanna ötletét, aki egy nem létező, de érdekesen hangzó hibrid nevet talált ki a bölény és a Ro szókapcsolatból, így az állat neve Roleny lett.

A nemzeti parkban úgy gondolták, ez megfelel a kiírás szabályainak, és az állat vélhetően nem fog panaszkodni, így ha csak szimbolikusan is, de hozzájárulhat a magyarok és románok közötti közeledéshez. Ennek ellenére annyi felháborodott komment érkezett a nemzeti park közösségi oldalára, hogy kis híján leállt a felület.

legtöbbeknek az volt a bajuk, hogy nem román nevet kapott a párosujjú patás,

néhányan ezen túlmenve olyan, szerintük szélsőséges neveket javasoltak, mint: Rolemen vagy Rotilla, valaki szerint ennyi erővel Horthy is lehet volna a választott név. Az elégedetlenkedők mellett persze sokan üdvözölték a döntést, függetlenül attól, hogy milyen a nemzetiségük. 

Rovatok