Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida visszatérhet Afganisztánba

2021. augusztus 13., péntek 12:09

Afganisztánt polgárháború fenyegeti, az ország újból a szélsőségesség bölcsőjévé válhat, és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is visszatérhet Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint – adta hírül az MTI.

A politikus több médiumnak is nyilatkozott. A  Sky News-nak azt mondta, hogy a Nyugatnak meg kell értenie, hogy nem képes azonnal „megjavítani” országokat, és inkább arra kellene összpontosítania, hogy kézben tartsa a helyzetet. Arról is beszélt az LBC rádióadónak, hogy Nagy-Britannia visszatérhet Afganisztánba, ha az al-Kaida újból megjelenik az országban a Nyugatot fenyegető módon.

Arra is felhívta a figyelmet a miniszter a BBC-nek nyilatkozva, hogy a tálibok nem egységesek, hanem ezerféle versengő érdek hajtja őket.

Nagy-Britannia az 1830-as években jött rá, hogy Afganisztánt hadurak és törzsfőnökök vezetik, és ha az ember nem elég óvatos, könnyen belesodródik egy polgárháborúba

– fejtette ki Ben Wallace.

Az Index beszámolt róla, hogy a tálibok nagy offenzívát indítottak, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Azóta a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát elfoglalták a radikális iszlamisták. Az Egyesült Államok katonai szakértői szerint harminc napon belül körülzárhatják, kilencven napon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

Rovatok