Index Vakbarát Hírportál

Feltételesen szabadlábra helyezték a Samsung vezetőjét

2021. augusztus 13., péntek 17:09

Kiengedték a börtönből Li Dzsejongot, a Samsung vezetőjét.

Az üzletember 207 napot napot töltött a börtönben – az előírt büntetése felét – amelyet azt követően kapott, hogy januárban vesztegetés és sikkasztás miatt jogerősen elítélték. Az ügy miatt már Pak Gunhje korábbi elnököt is börtönre ítélték.

Li Dzsejong szabadulása után egy rövid sajtótájékoztatót tartott.

Sok aggodalmat okoztam az embereknek, ezért elnézést kérek. Meghallgattam a kritikákat és azon lesznek, hogy megfeleljek a velem szemben szabott elvárásoknak

– idézte a BBC az üzletembert.

Li Dzsejongot idén januárban börtönözték be. Az elnököt amiatt ítélték el, hogy 43 milliárd wont (körülbelül 11 millárd forintot) fizetett ki két nonprofit cégnek, amelyeket egy barátja működtetett, ezért cserébe pedig politikai segítséget kapott ahhoz, hogy törvényesen is a Samsung élére kerülhessen. Nemrég megkegyelmeztek neki.

Az igazságügyi minisztérium szerint ez azért történt, mert figyelembe vették, hogy a bebörtönzésének milyen hatásai vannak Észak-Korea gazdaságára, világpiaci helyzetére. Mun Dzsein dél-koreai elnök pedig az erről szóló közleményében azt írta:

nemzeti érdek, hogy az üzletembert szabadlábra helyezzék és arra kérte az embereket, hogy – még ha ellenzik is a döntést – értsék meg ezt.

MIndemellett Li Dzsejongnak komoly feltételeket szabtak azért cserébe, hogy elengedték. Öt évig például az üzleti életben is csak korlátozott szerepet tölthet be, és egyelőre az sem biztos, hogy ennek fényében vezérigazgatóként tudja-e majd irányítani a Samsungot. Továbbá ahhoz, hogy külföldre utazhasson, külön engedélyt kell majd kérnie a kormánytól. 

Li Dzsejong ellen a fentiek mellett egyébként csalás, valamint piaci visszaélés miatt is nyomoznak, és ha ezekben az ügyekben bűnösnek találják, abban az esetben ismét börtönbe kerülhet.

Rovatok