Index Vakbarát Hírportál

Csökken a fehér lakosság aránya az Egyesült Államokban

2021. augusztus 13., péntek 14:01

A fehér lakosság részaránya 8,6 százalékkal zsugorodott 2010 és 2020 között az Egyesült Államokban – adta hírül az MTI az amerikai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai alapján. A Washington Post az adatokat elemezve megjegyezte: ez az első alkalom a népszámlálások történetében, hogy a fehér lakosság aránya csökkent.

Mindemellett a fehérek még mindig a legnagyobb népességcsoportot alkotják 204 millió fővel, ami a 330 milliós összlakosság 61,6 százalékát teszi ki. A statisztikai felmérés megállapította azt is, hogy az amerikai lakosság jóval kevertebb és változatosabb annál, mint amit a korábbi népszámlálások mutattak. Szakértők szerint ez mindenekelőtt a demográfiai változásokra, valamint az új statisztikai módszerekre vezethető vissza.

A népszámlálási adatok szerint a spanyol, illetve latin-amerikai gyökerekkel rendelkező lakosság aránya 23 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A számuk 62 millióra gyarapodott az Egyesült Államokban, így jelenleg a lakosság 18,7 százalékát teszik ki. A teljes népességi növekedés felét a spanyolajkúak tették ki az elmúlt évtizedben, az arányuk jóformán az összes megyében nőtt az Egyesült Államokban.

Mindeközben az afroamerikai lakosság részaránya 12,4 százalék, az ázsiai gyökerekkel rendelkezőké pedig 6 százalék. Jelentősen, 9 millióról 33,8 millióra nőtt továbbá azok száma is, akik egyszerre több népcsoport tagjaként határozzák meg magukat.

Rovatok