Index Vakbarát Hírportál

Menekülő afgánok tízezreit fogadná be Kanada

2021. augusztus 14., szombat 07:20

Kanada több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezi, köztük női vezetőket, emberi jogi aktivistákat és újságírókat, hogy megvédje őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától.

Az MTI híre szerint mindez kiegészíti azt a kezdeményezést, amelynek keretében a kanadai kormánnyal együttműködött több ezer afgán tolmácsot és nagykövetségi dolgozót, illetve családjaikat telepítenék át az észak-amerikai országba – ismertette Ottawa elképzeléseit Marco Mendicino bevándorlásügyi miniszter.

„Ahogy a tálibok egyre több területet szereznek meg Afganisztánban, egyre több afgán élete kerül fokozottan veszélybe” – mondta a tárcavezető, bár az áttelepítésekre vonatkozó ütemtervet nem közölt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új kanadai elképzelések a különösen kiszolgáltatott társadalmi csoportokra összpontosítanának, így a többi között

a női vezetőkre, az emberi jogi aktivistákra, újságírókra, az üldözött vallási kisebbségek tagjaira, valamint a melegekre.

Hozzátette, hogy a program nemcsak azokra vonatkozik, akik jelenleg Afganisztánban vannak, hanem azokra is, akik a szomszédos országokba menekültek.

„Tudjuk, hogy elkeserítő a helyzet. Ráaadásul óráról órára rosszabb lesz” – fogalmazott a bevándorlási miniszter.

Az afganisztáni helyzettel kapcsolatban már az ENSZ is megkongatta a vészharangot. Emberek ezrei menekülnek el az iszlám fundamentalista tálibok területnyerése elől, Kabulban családok százai laknak hevenyészett sátortáborokban. Erről itt írtunk bővebben. 

Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter részletek említése nélkül arról számolt be, hogy kanadai különleges alakulatok működnek közre Afganisztánban az áttelepítések lebonyolításában. Mint mondta, jelentős kihívásokkal szembesülnek.

Az elmúlt nyolc napban a tálibok az afgán tartományi székhelyek közel felét már elfoglalták. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt. A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik.

Rovatok