Index Vakbarát Hírportál

Megtartották a Pride-ot Bukarestben

2021. augusztus 14., szombat 21:18

A járványügyi korlátozások ellenére több ezer résztvevővel tartották meg szombaton Bukarestben az LMBTQ-közösség hagyományos utcai felvonulását – adta hírül az MTI. A megmozdulás előtt az Új Jobboldal Párt tiltakozott a homoszexualitás és a genderideológia népszerűsítése ellen.

Bukarest önkormányzata eredetileg nem engedélyezte, hogy a Bucharest Pride-ot a hagyományos útvonalon, a Victoriei (Győzelem) sugárúton rendezzék meg. Arra hivatkoztak, hogy a területet a nyári időszakban sétálóövezetté alakítják hétvégenként. A melegfelvonulást szervező Accept egyesület azonban nem fogadott el más útvonalat, végül elérte, hogy a melegfelvonulás miatt felfüggesszék a városháza programját.

A felvonulás létszámát egy „utcai keresztelő” méretére, vagyis a hatályos járványügyi szabályok szerint előírt ötszáz résztvevőre korlátozták. A román média becslése szerint ezzel szemben mintegy hétezren vonultak fel Bukarest belvárosában. A tüntetést és az ellentüntetést jelentős rendőri erőkkel biztosították, incidensekről nem érkezett hír.

Rovatok