Index Vakbarát Hírportál

Uniós biztos az afgán válságról: Az EU migrációs rendszerét át kell alakítani

2021. augusztus 15., vasárnap 20:34

Az európai életmódért felelős uniós biztos, Margarítisz Szkínász úgy látja: az afganisztáni válság és a belarusz vezetés fellépései azt mutatják, hogy az Európai Unió migrációs rendszerét minél előbb át kell alakítani. A politikus egy Twitter-üzenetben írt erről – adta hírül az MTI. 

Szkínász kiemelte, hogy az idő lejárt, és nem lehet tovább várni az új menekültügyi csomag elfogadásával. A menekültügyi paktum elfogadása szerinte azért várat magára, mivel 

több uniós ország szerint nem az ő feladatuk az embertömegek kezelése, miközben e téren éppen egy együttes fellépésre és csapatmunkára van szükség 

– nyilatkozta a politikus az olasz La Stampa című lapnak

Margarítisz Szkínász szerint az Alekszandr Lukasenka vezette belarusz kormány úgynevezett „hibrid fegyverként” használja a menekülteket politikai céljaik elérésére a litván, a lett és a lengyel határon. Azt is leszögezte: 

az Eu nem tűri el az ilyen hibrid támadásokat, és minden eszközét be fogja vetni annak érdekében, hogy ez a minszki vezetés számára is világossá váljon, beleértve a gazdasági és személyi szankciókat. 

Az Európai Unió még 2020 szeptemberében mutatta be az új menekültügyi paktumra vonatkozó javaslatát. Az új rendszer a származási és a tranzitországokkal folytatott együttműködés javításának módjait is magába foglalja, az Európai Bizottság pedig gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében. 

Ezen kívül célozza még az illegális migráció felszámolásának érdekében a törvényes bevándorlási lehetőségek megteremtését. 

Rovatok